A Nemzeti Táncszínháznak a Miniszterelnökség budai Várba költöztetése miatt kellett három évvel ezelőtt elhagynia korábbi székhelyét, az egykori karmelita kolostor épületét. (A kolostor épületében például csak a miniszterelnök új dolgozószobájának kialakítására 3,9 milliárd forintot költenek - hívja fel a figyelmet cikkében a Magyar Nemzet.)

A táncszínház új játszóhelyének létrehozására a Millenáris Teátrumban 2,67 milliárd forintot különítettek el egy 2014-es kormányhatározatban. Majd 2016-ban 500 millió forint többletforrás biztosításáról döntött a kormányzat.

A Millenáris Nonprofit Kft. közbeszerzését az új játszóhely kialakítására - az egyik kedvenc állami építőipari cég - a ZÁÉV Építőipari Zrt. és leányvállalata, a Zala-Elektro Kft. nyerte meg tavaly decemberben, nettó 3,8 milliárd forintért.

A kormány most arról határozott, hogy összesen 1,6 milliárd forintot irányítanak át a színházi beruházásokra (885 milliót) és a szervezetet befogadó Millenáris Nonprofit Kft.-hez (a cég tőkeemelésre kapott 720 milliót, amit másra is költhet) - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatokból.

Így a táncszínház költöztetésével kapcsolatok kiadások összege már meghaladja az ötmilliárd forintot.