Újlakáspiac: Bel-Buda megtelt, beépül az egyik utolsó telek

Eddig kimaradt az újlakás-építési boomból a főváros egyik legmagasabb presztízsű és árfekvésű területének számító Bel-Buda. Ggyakorlatilag elfogytak a nagyobb társasház építésére alkalmas szabad telkek. Az egyik ilyen utolsó telken épül fel a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia által jegyzett Kapás21 társasház, ami jelenleg Bel-Buda egyetlen újlakás-fejlesztése.
Napi.hu, 2016. október 17. hétfő, 09:00
Fotó: Napi.hu

Bel-Buda egyik utolsó üres telkén épül fel a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. prémium kategóriás lakóháza, a Kapás21. A projekt már megkapta a jogerős építési engedélyt, az építkezés 2016 szeptemberében indult el.

Bel-Budán - vagyis a II. kerület Országút, Víziváros, Felhévíz, valamint az I. kerület Víziváros és Váralja városrészeiben - a terület városszerkezetéből adódóan igen szűkös a lakóingatlan-fejlesztésre alkalmas területek kínálata, így az új építésű projektek és lakások száma is minimális.

Ez az oka annak, hogy a terület a budapesti újlakás-piacot jellemző dinamikus bővülésből kimaradt, az első félévben egyáltalán nem indult új projekt, az amúgy is kevés eladó új lakás kínálata pedig tovább szűkült. A II. kerület bel-budai részén 2010-2016 között mindössze hat projekt rajtolt el, összesen 187 lakással - e kínálat mintegy felét egyetlen fejlesztés, a Cordia által fémjelzett, most elindított Kapás21 jelenti.

Ez a fejlesztés is megerősíti a Cordia piacvezető szerepét és azt a törekvését, hogy a legmagasabb szintű elvárásoknak megfelelve értékálló, biztonságos befektetésnek számító, kiemelkedő minőségű otthonokat adjunk vásárlóinknak - mondta Futó Gábor, a Cordia alapító tulajdonosa. Szavai szerint a vállalat neve a biztonságra is garancia, hiszen a Cordia Magyarország vezető lakóingatlan-fejlesztőjeként a válság legkeményebb évei alatt is maradéktalanul helyt állt mind az alvállalkozói, mind a finanszírozó bankok felé.

Bel-Buda megtelt

A Cordia adatgyűjtése alapján 2010-óta az I. és II. kerület lakás-adásvételi tranzakcióinak kevesebb, mint 0,5 százalékában cserélt gazdát új építésű otthon. Az új otthonok iránti folyamatos kereslet azt eredményezte, hogy a szabad lakások kínálata 2015-re mélypontra csökkent a két kerületben. A kínálat idei bővülésével ugyanakkor az értékesítések száma is jelentősen megnőtt, az eladott lakások száma már júliusra 16 százalékkal meghaladta a teljes előző évit.

A bel-budai lokáció iránti fokozott érdeklődést jól jelzi, hogy a Kapás21 lakásaira 2900-an regisztráltak, az otthonok fele pedig már el is kelt - kommentálta az adatokat Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója. Bel-Buda gyakorlatilag szinte megtelt, a jövőben nemigen várható, hogy más új lakóingatlan-fejlesztések induljanak a jövőben, így érdemes kihasználni a lehetőséget.

A FBIS Építészműterem által tervezett Kapás21-ben közel 6900 négyzetméteren alakítanak ki otthonokat, a földszinti, saját belső kerttel rendelkező lakásokhoz összesen 475 négyzetméter zöldfelület tartozik.

Ennyibe kerülnek a lakások

A keresleti piac és a helyszín magas presztízse az árakban is tükröződik. A Cordia adatgyűjtése alapján a II. kerületben az új építésű lakások átlagos ára 776 ezer forint négyzetméterenként, ezzel a negyedik legdrágább kerület Budapesten az V., az I. és a XII. kerület után, viszont e három kerületben az összes eladó új lakás száma nem éri el a 70-et sem.

Bel-Budán a lakásállomány megújulása igen lassú, ezért csak csekély számú újszerű lakás van a piacon, ezeket négyzetméterenkéntátlagosan 795 ezer forintos áron kínálják. Ezen belül a legdrágábbnak a Váralja számít, ahol az 1,1 millió forintot közelíti a kínálati ár.

A Cordia Magyarország vezető lakóingatlan-fejlesztője, mely számos lezárt és folyamatban lévő projekttel rendelkezik mind hazánkban, mind a régió további országaiban (Románia, Lengyelország).

Magyarországon jelenleg Budapest belvárosában, illetve a budai és pesti kertvárosokban vannak fejlesztései. Az eddig bejelentett nyolc projektből négynél már megindult az építkezés: ez a tervezett 1500-ból összesen 900 lakást jelent.

HOZZÁSZÓLÁSOK