Európai uniós források bevonását szorgalmazza a lakásszektorba a TLE. A lakásépítések (saját részre, értékesítésre, bérbeadásra történő építés) közül a jelenlegi uniós támogatási céloknak leginkább egy szociális szempontokat figyelembe vevő, magas energetikai és minőségi követelményeknek eleget tevő, a munkaerő mobilitást és a gazdaságfejlesztést támogató bérlakás építési rendszer felelne meg, ezért a közlemény szerint a lakásszektoron belül a forrásszerzésre a bérlakásépítéseknek van a legnagyobb esélye. Fontosnak tartják, hogy a „szociális" szempontokba ne csak a szegénytelepek felszámolása férjen bele. A bérlakásokat érdemi, de megfizethető bérleti díj mellett elérhetővé kell tenni a bérből és fizetésből élő alacsony jövedelmű családok számára is.


Mit kell tenni az uniós szabályok megváltoztatásáért?


A jelenlegi programozási időszakban (2007-13) az alapvető szabályok megváltoztatásának esélye alacsony. Ezért fontos, hogy legalább 2014-től új szabályok érvényesüljenek: ezeket most kell előkészíteni. Az EU akkor fogja támogatni a lakásépítést - ezen belül is elsősorban a bérlakásokét - ha kimutatható, hogy a gazdaságfejlesztési, területfejlesztési, humánerőforrás fejlesztési programok hatása azért marad korlátozott, mert a lakhatás nem megoldott.
 

Az EU támogatja - és előírja - a támogatási programok folyamatos, valamint előzetes és utólagos értékelését. Az értékelések megfelelő alapot szolgáltatnak arra, hogy az Európai Bizottsággal való tárgyalásokon a magyar fél felépítse és megvédje álláspontját. A 2007-13-ra szóló ÚMFT félidei vizsgálatát is el kell végezni. Ebben szintén fel lehet vetni a fenti értékelési kérdéseket, a gazdasági válság szociális helyzetre gyakorolt hatásával együttesen.
 
A közösségi jogszabályok felülvizsgálata szintén lehetőséget ad a kezdeményezésre.

Az EU-s pénzek töredék részének (pl.) bérlakásépítésekre történő felhasználása a hazai gazdaság ösztönzésének; kis- és középvállalkozások megmentésének; munkahelyek fenntartásának; munkaerő mobilitásának; minőségi, energiagazdaságos, környezettudatos építéseknek; építőipari konszolidációnak és az otthonteremtésnek is érdemi eszköze lenne.


A lakásépítések száma Magyarországon több évtizedes mélypontot érhet el 2010-ben! Ez egyszerre jelent közvetlen gazdasági és (a munkahelyek megszűnése miatt) szociális problémát. A magas minőségi követelményeknek megfelelést már az építések során is támogatni kellene, nem csak a felújításoknál - hangsúlyozza a TLE közleménye.