Széles skálán mozog az üdülési jogok kínálata, itthon a balatoni és egyéb gyógyvizes üdülőhelyek, míg a határon túl a divatos tengerparti nyaralóhelyek, illetve a szomszédos országok síterületei állnak a kínálati lista élén. Hévízen például október második hetében 2 fős apartman üdülési joga már megszerezhető 800 ezer forintért, 40 ezer forintos éves fenntartási költséggel, de egy zalakarosi főszezonbeli 4 személyes apartman üdülési jogáért már 2,5 milliót kell letenni, az évente fizetendő költség pedig 65 ezer forintra rúg.

Mivel a fenntartási költségek évente minimum az inflációhoz hasonló mértékben emelkednek, ha valamilyen nagyobb felújítást vagy a szolgáltatás minőségi javítását végzik el az érintett üdülőlétesítményben, ez az összeg jócskán megemelkedhet. Persze az érdeklődők számos külföldi szállodában, apartmanban is vásárolhatnak üdülési jogot: például kanári-szigeteki augusztusi két hetet 1,5 millió forintért hetente, évi 800 eurós pluszköltséggel, vagy 2,1 millióért a szomszédos Ausztriában, Murau környékén egyhetes decemberi jogot egy 2 személyes apartmanban, amit további 220 euróval kell évente megfejelni.

Valóban jó befektetés az üdülési jog? – kérdeztük hazai ingatlanos szakemberektől, annak ismeretében, hogy amíg a hirdetésekben óriási a kínálat, a kereslet információink szerint szinte nulla. Különösen a másodlagos piac áll, s ezt név nélkül egy, az üzletággal foglalkozó cég vezetője is elismerte.

Részletek a pénteki Napi Gazdaságban.