Idén - amennyiben minden a fejlesztők terveinek megfelelően alakul - 152 045 négyzetméter modern bériroda-terület átadása várható, ez a 2009-es összvolumen 70 százalékát teszi ki  - közölte legfrissebb elemzésében a RERA (Real Estate Research Association  - Ingatlanpiac-kutatók Egyesülete). Ugyan  az előző év azonos időszakához viszonyítva 64 százalékkal több irodaterület léphet piacra az első félév végéig, azonban a számok mögé tekintve kiderül, hogy ez egyrészt a tavalyi évről átcsúszott fejlesztésekkel, másrészt azzal magyarázható, hogy az idei második félévben megtorpan az átadási  hullám. Ezen területek harmadára már átadásuk előtt előbérleti szerződéseket kötöttek, így az üresedési ráta alakulására várhatóan nem lesz döntő befolyással.

Bár ebben a negyedévben a RERA nem regisztrált  újabb budapesti alapkőletételt, azt mindenképpen pozitívumként említik, hogy több fejlesztő középtávú terveiben is körvonalazódni látszik új, kifejezetten minőségi projektek elindítása az elkövetkezendő 1-2 évben.

Ezeket a projekteket már jóval tudatosabb marketing módszerekkel igyekeznek megkülönböztetni a korábbiaktól, a fejlesztők egyre inkább törekednek a zöld koncepció megvalósítására. A környezettudatosság megjelenik a Hűvösvölgyben 2011 első negyedévére ígért „Officium"  épületben az SCD Group fejlesztésében, 2010 végén pedig a svéd Skanska tervezi elindítani „Green House"  projektjét a Váci úti folyosó közvetlen közelében.


A Madarász Irodapark II., valamint az Office Garden II. némi csúszással végül ebben a negyedévben készül el, így ezekkel az épületekkel együtt június végéig még további közel 76 ezer négyzetméter irodaterület érkezik a piacra.