Egyesek szerint a főváros A-kategóriás irodaház-állománya már meghaladta, más szakértők szerint rövidesen meghaladja a 2 millió négyzetmétert. Hiába vagyunk azonban e nevezetes mérföldkő közelében, a piacon kimondatlanul is mindenki tudja, hogy a jelenlegi helyzetben az ingatlanpiac eddig szárnyaló szegmense már egyáltalán nem olyan bombaüzlet, mint mondjuk tavaly.

Azt az elemzők is elismerik, hogy a globális hitelválság eredményeképp a befektetők elzárták a pénzcsapot, így fordulhat elő, hogy míg tavaly 1,8 milliárd euró értékben kelt el magyarországi befektetési ingatlan, addig a Colliers 2008 első félévében mindössze 113 millió euróra teszi a befektetési ingatlanok forgalmát, az egész évre pedig csupán 400 millió eurós forgalmat vár.

Idén a felsőkategóriás irodaházakból csak az ország első irodaparkjában, a Terraparkban sikerült értékesítenie egy 4 ezer négyzetméteres irodaházat a német LB Immónak, ezenkívül azonban egy jelentősebb ingatlan sem cserélt gazdát.
Ezzel párhuzamosan az építtetőknek azzal is számolniuk kell, hogy a kínálat idei bővülésével a kihasználtsági rátát is egyre nehezebb feltornázni. Az idén eddig több mint 150 ezer négyzetméter új A kategóriás irodaházat adtak át Budapesten és az induló telítettség korántsem felel meg az elvárásoknak.

A Váci úton elkészült Átrium Park II. üteménél például 33 százalékos volt a telítettség az átadáskor, a Corvin Irodák I.-nél pedig a fejlesztő Futureal beköltözésével is csak 25 százalékot sikerült bérbe adni. Az összesen közel 40 ezer négyzetméteres új Millennium irodák 60 százaléka van jelenleg kiadva, főleg annak köszönhetően, hogy a Morgan Stanley a III. toronyban rendezte be szolgáltatóközpontját. A BSR Centerben júniusban valamivel több mint 50 százalékos volt a kihasználtság.

A kisebb irodaházak közül a Flórián Udvar a második ütemmel idén érte el a 10 ezer négyzetméteres területet 25 százalékos kihasználtság mellett. A Gateway Business Center egy üdítő kivétel, ugyanis a Magyar Posta Zrt. Krisztina körúti székházának eladása után itt bérel 23 ezer négyzetmétert havi 400 ezer euróért. Mindezen fejlesztéseket hamarosan egy sor újabb követi. Ezek közül is érdemes kiemelni a Spirál Irodaházat, mely szeptemberben több mint 31 ezer elkészült négyzetméterrel csábítja majd a bérlőket a Dózsa György úton. Előbérleti szerződésről egyelőre nincs hír.
Amellett tehát, hogy a befektetők érdeklődése erősen megcsappant az irodaházak iránt, az üresedési ráta emelkedése is várható, ami vélhetően a fejlesztések elhalasztását eredményezi.