Az épületek fűtése során fellépő pazarlás csökkentésére az építőanyag-iparban már meg is kezdődött a 'zöld forradalom', amelyben termékeinkkel mi is igyekszünk aktív részesei lenni - mondta Tibor Dávid, a Masterplast Group, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb építőanyag-ipari gyártó, és forgalmazó társaságának vezérigazgatója. - E „forradalom" résztvevői mindazok az emberek, akik racionális megfontolásból ingatlanjaik felújítása, korszerűsítése mellett döntenek, és az energiafogyasztás csökkentését homlokzati hőszigeteléssel oldják meg. Ily módon ugyanis egy átlagos családi lakóház fűtéshez felhasznált energia mennyisége a tapasztalatok szerint akár 25-33 százalékkal is mérsékelhető.

Már a családi házak energetikai korszerűsítéséhez is szerezhető állami támogatás. A környezetvédelmi tárca, illetve a Zöld Beruházási Rendszer keretein belül működő Klímabarát Otthon program támogatja a felhasznált energia csökkentését, ezen keresztül pedig a szén-dioxid felhasználás mérséklését célzó felújításokat.


Ráadásul, ha a felújítás során az ingatlan eléri a B energetikai kategóriát, újabb támogatásra lesz jogosult az, aki csatlakozik a 'zöld forradalomhoz' - tette hozzá Tibor Dávid.. - A támogatások hatékony kihasználása azonban adminisztrációs jártasságot is feltételez. Ezért a Masterplast - az iparágban egyedi módon - a termékek szállítása mellett többek között pályázati tanácsadási szolgáltatást is kínál.

A terület stratégiai fontosságát jól jelzi, hogy Masterplast közelmúltban meghirdetett ötéves stratégiai tervében a homlokzati hőszigetelések kapták a legnagyobb szerepet: a teljes termékkörön belüli szerepük a jelenlegi 40 százalékról öt éven belül 48 százalékra kúszik fel.

A társaság elképzelései szerint rövidtávon akvizícióval, illetve stratégiai szövetségek kötésével, középtávon pedig zöld-, illetve barnamezős beruházásokkal lehetne regionálisan szinten is hangsúlyosabbá tenni a homlokzati hőszigetelés-gyártást, amelynek eredményeként a jelenlegi, évi 500 ezer köbméteres gyártókapacitás éves szinten további egy millió köbméterrel nőhet.