Az év ötödik hónapjában 11,3 százalékkal csökkent a lakóingatlanok építésére kiadott engedélyek száma az év azonos időszakához képest Romániában - derül ki a bukaresti statisztikai hivatal (INS) adataiból. Idén május végéig összesen 15278 építési engedélyt írtak alá a román hatóságok, 20 százalékkal kevesebbet, mint tavaly.

Némi bizakodásra ad okot, hogy  májusban, az előző hónaphoz képest 7,7 százalékos növekedést regisztráltak a kiadott engedélyek számában, a statisztika szerint az építkezési kedv leginkább a nyugati, délnyugati megyékben tért vissza, míg a fővárosban továbbra is tart a csökkenés.


Az INS adataiból az is kiderül, hogy a romániai lakóingatlan-árak- az építőipar stagnálása ellenére is - alig csökkentek az elmúlt egy év alatt. Az első negyedévben országos szinten mindössze 3,9 százalékos volt az árcsökkenés 2009 azonos időszakához képest. Ennél nagyobb negatív kilengés csak a bukaresti társasházi ingatlanok esetében volt tapasztalható, ahol idén 5,7 százalékkal kerülnek kevesebbe a lakások.

Az ország nagyvárosaiban az árcsökkenés mindössze 1,6 százalék volt, ugyanitt a magánházak viszont már 4,3 százalékot értéktelenedtek. Ezzel egy időben a vidéki ingatlanok átlagosan 4,3 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint tavaly. 


A építőipar hanyatlása jelentős károkat okoz az építőanyagokat gyártó, illetve forgalmazó vállalatoknak is. Az év első négy hónapjában az építőipari termékek piaca 8 százalékot zuhant, annak ellenére, hogy áprilisban az eladások közel 14 százalékot nőttek az előző hónaphoz képest - nyilatkozta a bukaresti Mediafax hírügynökségnek Claudiu Georgescu, a romániai építőanyag-szövetség elnöke. A tavalyi 28 százalékos építőanyag-piaci zsugorodás után idén újabb, legkevesebb 15-20 százalékos visszaesés várható - tette hozzá Georgescu.