Népszerű az egri ipari park

A mintegy száz hektáron ötven cégnek telephelyet adó egri ipari park nagyban hozzájárul a térség infrastrukturális fejlesztéséhez.
Molnár Barbara, 2003. december 4. csütörtök, 23:59
Fotó:

A csaknem száz hektáron elterülő, 90 százalékos kihasználtsággal működő ipari park a következő évben ötven hektárral bővül - tudtuk meg Szabó Csabától, a parkot üzemeltető Egri Ipari Park Kft. (EIP) ügyvezető igazgatójától. Az ingatlanon jelenleg ötven cég működteti telephelyét.
Ezek közé tartozik a Bosch, amely a térség egyik legnagyobb beruházója. A hét elején a cég hatvani gyárában adták át a Robert Bosch Elektronikai Kft. új, 30 ezer négyzetméter alapterületű üzemcsarnokát. Az anyacég 72 millió euró értékű beruházása során elkészült csarnokba Németországból, Franciaországból és Spanyolországból helyezik át a gépjármű-elektronikai vezérlőberendezések gyártását. Az egri parkban 2004 őszére elkészül a Bosch Rexroth Pneumatikai Kft. új üzeme is. A várhatóan 4,2 milliárd forintos beruházás nyomán egy 12 ezer négyzetméteres üzemcsarnok épül meg, amely mintegy 450 új munkahelyet jelent és Európa legnagyobb pneumatikai üzeme lesz.
Az ipari parkban található a Cetef (ZF) Hungaria sebességváltó-üzeme, valamint a Philip Morris Magyarország Kft. gyára is. A már működő vállalkozások többsége logisztikával, kereskedelemmel és nyomdaiparral foglalkozik. A cégek összesen 1800 főnek adnak munkát a park területén - mondta Szabó. A vállalkozások számát elsősorban könnyűipari tevékenységgel foglalkozó cégekkel szeretnék növelni. A betelepülők mozgásterét csökkenti, hogy Eger idegenforgalmi jellege miatt a parkban nem folytatható környezetszennyezéssel járó tevékenység.
A park cégeitől származik Eger iparűzési adójának csaknem 70 százaléka. Más módon is jelentősen hozzájárulnak a városfejlesztéshez: többek között a várost elkerülő főút is a cég segítségével épült. Az ipari parkban az egri önkormányzat 10 százalékos tulajdonrészt birtokol, míg a fennmaradó 90 százalék az 1997-ben alakult EIP tulajdonában van.

HOZZÁSZÓLÁSOK