Bár jóelőre beharangozták, hogy a rendőrség hermetikusan lezárja az Operaház környékét, és a hatóság meg is tiltotta az átvonulást, a Szabadság téri tüntetők Gyurcsány Ferenc esti beszédének helyszíne felé vették az irányt. (A Budapesti Rendőr-főkapitányság megtiltotta, hogy a hétfő délutáni Szabadság téri rendezvény résztvevői demonstrációjuk után az Operaház elé vonuljanak. A rendőrség honlapjára vasárnap éjszaka feltett határozat szerint a döntés arra tekintettel született, hogy a gyülekezési törvény értelmében a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.)

Az Index tudósítása szerint az amerikai nagykövetségnél üresen álló rendőrautó ablakait betörték. A Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvénye után - ahol Budaházy György is megjelent - a demonstrálók a Bajcsy-Zsilinszky útról a Nagymező utcára fordultak. Miután a rendőrök távozásra való felszólítása eredménytelen maradt, megkezdődött az oszlatás, könnygázzal, vízágyúval. A  tüntetők tüzijátékot, sörösdobozokat dobáltak a rendőrökre, egy tüntető kezében felrobbant egy pirotechnikai eszköz.

A tüntetők körülbelül száz fős kemény magja, akik a balhét csinálják a Nagymező utcánál, botokkal, Molotov-koktéllal szerelkeztek fel - tudósít az Index. A maszkos tüntetők eltalálták Molotov-koktéllal a vízágyút, és a rendőrök közé is dobtak egyet. A lángokat elég hamar eloltották. Autók is meggyulladtak, de a vízágyúzás miatt nincsen tűz.

A rendőrség honlapján a Rebisz közölte: a rendőrség Budapesten 2007. október 22-én  19 óra 46 perctől a Budapest VI. kerület Andrássy úton a megbomlott közrend helyreállítása érdekében  rendőri csapaterőt alkalmaz.

A rendőrség felhívta a lakosság figyelmét, hogy a rendőri művelettel érintett Bajcsy Zsilinszky út - Károly körút - Dob utca - Erzsébet körút - Oktogon - Teréz körút - Podmaniczky utca által határolt körzetet kerülje el.


Vasárnap délelőtt óta 70-90 ezer ember vett részt az október 23-hoz kapcsolódó programokon Budapesten, rendkívüli esemény nem történt - közölte Gál J. Zoltán, az operatív törzs irányítója az MTI-vel hétfőn délután. Elmondta: van információjuk arról, miként zajlanak a különböző demonstrációk, de a rendőrség dolga, ha szükség van beavatkozásra.
A nap folyamán egy rendezvényt kell még az operatív törzsnek figyelemmel kísérnie, az ünnepi gálát az Operaházban, amelyen a miniszterelnök is beszédet mond. Felhívta a figyelmet arra, hogy idén először, a közjogi méltóság mellett, 1956-os szabadságharcos is beszél az ünnepségen, mégpedig Bocskay T. József, a Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke.