Egy ausztráliai bogárfajta azért telepszik rá egy bizonyos márkájú sör üvegére, mert annak domborulatai szexuális vonzerőt gyakorolnak rájuk - írja a Handelsblatt. Ez a felfedezés és kilenc másik nyerte el a zsűri tetszését az egyik alternatív, ám komolytalan jellegű díj, az Ig Nobel (ignoble, méltatlan), afféle Nobel-paródia díjátadásán, amelyet egy komoly intézmény, a Harvard Egyetem rendezett. Ahogy megfogalmazták, olyan kutatásokért ítélik oda, amelyek "először nevetésre, majd gondolkodásra késztetnek".
A valódi Nobel-díjasok részvételével rendezett díjátadón a pszichológia területén nyert az is, aki kísérleteiben hasztalanul próbált teknősbékákat ásításra bírni, és az is, aki azt derítette ki, miért szoktunk sóhajtani. A fizika tudományában elismerést kapott valaki annak magyarázatáért, miért nem szédülnek el a kalapácsvetők. Díjat ért az, aki kísérletei nyomán javaslatott tett arra: tiltsák meg a teli hólyaggal történő autóvezetést. Az ugyanis olyan mértékű koncentrációzavart okozhat, mint egy enyhe alkoholos befolyásoltság, vagy például 24 órás alvásmegvonás.
Egy japán csapat azzal került fel a listára, hogy kifejlesztette a wasabi (csípős japán tormás szósz) szagát árasztó tűzjelző készüléket, olyanok számára, akik halláskárosodásuk miatt sem hangokra, sem rezgésekre nem reagálnak. A csapat lelkiismeretes munkát végzett, hiszen mintegy 100 szagot tesztelt, köztük a záptojásét is.
Kitüntették Vilnius litván főváros polgármesterét, Arturas Zuokast is, amiért az idén nyáron merőben új módszert talált a tilosban parkolók megfegyelmezésére. Nyilvánosan végigtaposott egy rossz helyen álló autót egy páncélos harcjárművel, miután úgy találta, hogy a parkolási helyzet tarthatatlan, és meg kell védeni a többi polgár jogait a szabályszegőktől. Azóta visszatért a hagyományos büntetőcédulákhoz és daruskocsikhoz, de megüzente: tankját továbbra is készenlétben tartja.

 

ÉvKategóriaTéma
2010békeAnnak igazolásáért, hogy a szitkozódás enyhíti a fájdalmat.
2009békeAnnak vizsgálatáért, hogy mi a jobb, ha egy üres vagy egy teli sörösüveggel vernek fejbe (eredmény: a teli).
2008biológiaAzokért a mérésekért, melyek szerint a kutyabolha magasabbra ugrik, mint a macskabolha.
2007orvostudományTanulmány a kardnyelés egészségügyi következményeiről.
2006matematikaA képletért, amely megmondja, hány fotót kell készítenünk ahhoz sorozatban, hogy legalább egyen senkinek se legyen csukva a szeme.
2005orvostudományA mesterséges, három méretben elkészíthető kutyaherék feltalálóinak.
2004pszichológiaBebizonyították, hogy ha az emberek nagyon figyelnek valamire, más dolgok felett könnyen átsiklanak - még egy gorillának öltözött ember felett is.
2003biológiaA homoszexuális nekrofília első megfigyelt esetének dokumentálásáért a tőkés récéknél.
2002interdiszciplinárisTanulmány az emberi köldökben található szöszökről.
Forrás: Handelsblatt