Heves esőzések okoztak súlyos áradásokat és sárcsuszamlásokat Szlovénia északkeleti és középső, valamint Ausztria déli részén.

Elvágott falvak

A zord időjárás több falut elvágott a külvilágtól pénteken, a hatóságok pedig lezárták a katasztrófa sújtotta térség főbb közútjait és vasútvonalait. Szlovéniában le kellett zárni a fővárost, Ljubljanát az ország északi részével összekötő autópályát és néhány vasútvonalat az árvíz miatt, mivel a folyók kiáradtak, hidakat és több házat is leromboltak – közölte az N1 Info hírportál.

 

A fővárosban, Ljubljanában, valamint Mariborban és Celjében pénteken megszólaltak az áradások miatt figyelmeztető szirénák, miután az ország környezetvédelmi hivatala az éjszaka kezdődött heves esőzések miatt a legmagasabb, "vörös riasztást" adta ki.

Két külföldi turista holttestét találták meg egy hegyvidéki területen, egy nőt pedig egy másik elárasztott vidéken

– közölte Maja Adlesic rendőrségi szóvivő az AFP hírügynökséggel. A katasztrófában elhunyt külföldiek holland állampolgárok voltak.

16 ezer otthon áram nélkül

Szlovéniában pénteken mintegy 16 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, és a jelentések szerint több falu megközelíthetetlenné vált.

"A helyzet súlyos" - mondta Marjan Sarec védelmi miniszter a helyi médiának, hozzátéve, hogy a hadsereg csatlakozott a mentő- és tűzoltócsapatokhoz, hogy segítsenek a lakosoknak a leginkább érintett területeken.

Egyes területek teljesen el vannak vágva, és a kommunikáció is nehézkes

- mondta Srecko Sestan, az ország polgári védelmi főnöke.

Kempingeket evakuáltak

Az STA hivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy az ország több pontján evakuálásokat tartanak, köztük kempingekben is. 

A festői szépségű, központi Kamnik város hatóságai arra szólították fel az embereket, hogy maradjanak otthonukban, az óvodákat pedig egész napra bezárták. Klemen Smid regionális polgári védelmi parancsnok azt mondta, hogy

az egész északnyugati Gorenjska régió víz alatt van.

A mentők nehezen jutottak el az elárasztott területekre, és nyilvános felhívást tettek közzé csónakokért azokon a helyeken, ahol az utak a földcsuszamlások miatt járhatatlanok voltak.

Helikopterek evakuálták az otthonaikban rekedt embereket Skofja Lokában, ahol járművek és teherautók kerültek víz alá vagy sodorták el az áradások

– jelentette a helyi média.

Ausztriában a szlovén határ közelében fekvő Völkermarkt körzetet különösen súlyosan érintette a vihar. A hatóságok felszólították az embereket, hogy ne vezessenek gépjárművet, hacsak nem feltétlenül szükséges az utazás.

A karintiai Lavanttal-völgyben fekvő St Paulban azt tanácsolták a lakosoknak, hogy maradjanak a felsőbb emeleteken, és kerüljék el a pincéket és a hidakat.

A tűzoltókat az árvíz okozta víz szivattyúzásához és a kidőlt fák eltakarításához hívták ki.

Az Energie Steiermark közműszolgáltató szerint péntek reggel mintegy 4 ezer háztartás volt áram nélkül.

Számos határátkelőt lezártak pénteken Ausztria és Szlovénia között, köztük a Loibl-hágót is, a forgalmat a Karawanks autópálya alagúton keresztül terelik – közölte az ÖAMTC osztrák autóklub.

Amikor azt hiszi, hogy már mindent látott: így mosta el az eső Szlovéniát

Kataszrofális a helyzet a szomszédos országban. Sokan a házak tetejére menekültek a településeket elöntő árvíz elől. Bővebben --->