Szerda reggel felfegyverzett német rendőrök megrohamoztak több lakást a szászországi Lipcsében és a türingiai Jénában, és letartóztatták a 21 Emilie D.-t és Moritz S.-t – számolt be róla a Bild.

A német lap azt is hozzátette, hogy a lipcsei rajtaütés a Connewitz nevű városrészben történt, ami a szélsőbaloldaliak gócpontjaként ismert.

A két német állampolgárt a magyar rendőrség is körözte budapesti utcai támadások miatt.

Február 11-én, a becsület napja előtt több maszkos-viperás támadás történt Budapesten szélsőjobboldaliak ellen. Az ügyben letartóztattak több külföldit, akik antifasisztának vallották magukat. Fegyvert is találtak náluk.

A Bild információi szerint a feltételezett támadók a német Clara Wittkugel (22), Anna M. (26), Emilie D. (21), Moritz S. (21), Tobias E. (29) és az olasz Ilaria S. (38).

Közülük korábban négy embert tartóztattak le: Tobias E.-t, Anna M.-t, Iliara S.-t és egy 42 éves nőt, a magyar D. Krisztinát. A magyar nő letartóztatását a bizonyítékok elemzése alapján a rendőrség megszüntette, a nőt szabadon engedték, ugyanakkor a büntetőeljárásnak továbbra is gyanúsítottja.

Az intézkedések világossá teszik, hogy a közép-németországi biztonsági hatóságok következetesen fellépnek a feltételezhetően baloldali szélsőséges indíttatású erőszakos bűncselekményekkel szemben

– nyilatkozta Georg Maier belügyminiszter.

(Eisenkrammer Nóra)