Az eddig ismert legidősebb ember, Jeanne Calment 1997-ben halt meg, 122 évesen – bár, hogy valóban ennyi idős volt-e, azt egyesek megkérdőjelezik, jelenleg az ő példája jelzi, hogy milyen sokáig is élhet az ember.

Amerikai kutatók úgy vélik, hamarosan újabb rekord jöhet – írja a hvg.hu. A tudósok statisztikai módszerekkel vizsgálódtak, abból kiindulva, hogy az elmúlt évszázadokban folyamatosan nőtt a várható élettartam

A világ 19, iparosodott országában élő, 50 és 100 év közötti ember adatait vizsgálták.

A Plos One folyóiratban közölt eredmények szerint az 1950 előtt született emberek közül néhányan már a következő években jó eséllyel megdöntik a rekordot, és ha politikai és gazdasági tényezők nem gátolják őket ebben, akkor már az 1930-as években születetteknek komoly esélyük van erre.

A kutatók szerint legnagyobb eséllyel a japán nők egyike dönt majd először rekordot, ugyanis közülük már most is többen közel járnak ehhez.

Az amerikai tudósok azt nem állítják, hogy az életkor a végtelenségig növelhető, a statisztikailag régóta növekvő tendenciának egyszer vége szakadhat. De véleményük szerint ettől messze állunk, és a következő évtizedekben jóval tovább élhetnek majd az emberek, mint ahogy azt az elmúlt évtizedek ismeretei alapján gondoljuk.

Egy 2021-ben publikált tanulmány 150 évre becsülte az emberi test maximális élettartamát, de alapvető különbség, hogy míg az a tanulmány orvosbiológiai szempontokat vett alapul, a jelenlegi statisztikai tendenciákat vizsgált.