Az ENSZ-nagykövet egyben bejelentette, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vezetésével értekezletet tartanak az ENSZ Alapokmánya elveinek védelméről, mivel Moszkvát azzal vádolják, hogy Ukrajna megtámadásával megszegte őket.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete korábban azt mondta, hogy hazája szerint Oroszország BT-elnöksége professzionális lesz, de arra használja majd ezt a pozíciót, hogy „dezinformációt terjesszen, és Ukrajna ügyében a saját álláspontját támogassa, mi azonban készen állunk, hogy erre felhívjuk a figyelmet minden egyes pillanatban, amikor megkísérlik”.

Borrell: az orosz elnökség nem több mint egy áprilisi tréfa

Thomas-Greenfield és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője „áprilisi tréfának” nevezte, amikor Oroszország átvette az ENSZ BT elnökségét. A BT szabályzata szerint az elnöki pozíciót felváltva tölti be a 15 tag ábécésorrend szerint. Vaszilij Nyebezja orosz ENSZ-nagykövet elmondta, nem változnak a nemzetközi béke és biztonság fenntartásáért felelős tanács szabályai. Megítélése szerint Moszkva „becsületesen tárgyalt korábbi elnökségei idején, és a szerepet nagyra értékelik”.

A BT elnöke vezeti a tanács üléseit, eldönti a legfontosabb ülések témáit. Szergej Lavrov április 24-én vezeti a Hatékony többoldalúság az ENSZ Alapokmánya alapelveinek védelme révén elnevezésű ülést.

Nyebezja arra a vádra, hogy Oroszország dezinformációt fog terjeszteni, annyit reagált, hogy ez a „nyugati narratíva, és ők ennek pont az ellenkezőjét gondolják". Az orosz tervek szerint szerdán informális tanácsülést tartanak, mivel Moszkva szerint nyugati tisztségviselők dezinformációt terjesztenek arról, hogy ukrán gyerekeket hurcolnak Oroszországba.