Bár szombat folyamán 35 ezer kanadainak kellett elhagynia az otthonát, további harmincezer várja a felszólítást a menekülésre – írta a Reuters. A nyugat-kanadai Brit Kolumbiában az erdőtüzek miatt pénteken hirdettek rendkívüli állapotot, az idén már több mint 140 ezer négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává Kanadában. A lángok megközelítették Vancouvert, az amerikai határt és a csendes-óceáni térséget is.

A tartományban megtiltották az utazást, hogy szálláshelyeket tudjanak felszabadítani a tűz elől menekülők számára. Hivatalosan egyelőre még becslést sem adtak arra, hogy hány épület égett le. Az egyszerre több helyen kialakult tűzben négy tűzoltó veszítette életét.

Tovább pusztít az erdőtűz Tenerifén, sikerült stabilizálni a déli oldalt

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken az erdőtűz már 8400 hektárnyi területet perzselt fel, és tizenegy településen több, mint tizenkétezer embert kellett kitelepíteni miatta. A hatóságok szerint munkájukat a szárazság, a nehéz terep, a füst, a magas hőmérséklet és a változó széljárás nehezíti. Sérültekről és épületben keletkezett károkról egyelőre nem tudni.

Tenerife is lángol
Tenerife is lángol
Kép: MTI/EPA 

Az Arafo közelében fellobbant tűz oka egyelőre ismeretlen, de hivatalos adatok szerint a sziget turisták körében közkedvelt részein a megszokott mederben zajlik az élet.

Közben növekedett a halálos áldozatok száma Mauin

Hawaiihoz tartozó Maui szigetén 114-re emelkedett a megtalált halálos áldozatok száma az elmúlt száz év legsúlyosabb amerikai erdőtüzében, változatlanul több mint 1000 embert keresnek a közel két héttel ezelőtti tűzvész után. A halálos áldozatok többségét még nem tudták azonosítani. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) irodákat nyitott, ahol az eltűntek DNS-mintáit várják a hozzátartozóktól a megtalált holttestek azonosításához, ugyanis az elszenesedett romok közül már kiemelt áldozatok többségének kilétét sem tudták eddig megállapítani.

A lakosok már visszatérhettek Lahainába, a Maui nyugati partvidékén fekvő településre, amely a Hawaii Királyság egykori fővárosaként igazi turistalátványosság volt, a hatóságok ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a vezetékes víz egyelőre nem alkalmas emberi fogyasztásra, és a levegő minőségét is folyamatosan ellenőrzik.

Josh Green, Hawaii állam kormányzója Lahaina városának gyors újjáépítését ígérte, de a helyreállítás évekbe telhet, és dollármilliárdokba kerül. Maui turisztikai bizottsága ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a sziget gazdasága számára a turizmus nélkülözhetetlen.

A katasztrófa körülményeinek vizsgálata is folytatódik, amelynek során súlyos bírálatok érték a vízgazdálkodási bizottságot, mert késlekedett a víz átirányítására vonatkozó engedély megadásával, amit oltásra fordítottak volna. Egy agrárgazdálkodási szervezet, a West Maui Land Company azt állítja, hogy a hatóság órákat késlekedett, ami azt jelentette, hogy már túl késő volt a gyorsan terjedő lángok megfékezése.

Maui maradványai
Maui maradványai

A lángok augusztus 8-án csaptak fel Maui szigetén, Lahaina történelmi kisvárost szinte teljes egészében felemésztette a tűzvész, amely a száraz bozóton keresztül rendkívül gyorsan terjedt át a lakott területre, ahol 2200, többségében lakóház égett le.

A katasztrófa utáni segélyek és az újjáépítés megkezdésére Joe Biden elnök újabb forrásokat nyitott meg a Hawaiihoz tartozó Maui számára.

A múlt héten evakuáltak több kempinget Dél-Franciaországban egy nagy erdőtűz miatt

Háromezer embert telepítettek biztonságos helyre dél-franciaországi kempingekből heves erdő- és bozóttűz miatt. Az erős szél által táplált bozóttűz Pyrénées-Orientales megyében, Saint-André és Argeles-sur-Mer  tengerparti üdülőhelyek között, Perpignantól nyugatra, a spanyol határ közelében tombolt. Hétfő éjszakáig 480 hektár növényzet égett le.

Saint-André város polgármestere katasztrofálisnak nevezte a helyzetet, és azt mondta, hogy még soha nem szembesültek ekkor tűzvésszel.    

Katalóniában és Portugáliában is felcsaptak a lángok

Csaknem 140 embert kellett evakuálni egy kiterjedt erdőtűz miatt az északkelet-spanyolországi Katalóniában, Portbou városától és a francia határtól nem messze délre fekvő tengerparti Garbet térségében. Négyezer ember maradt áramszolgáltatás nélkül.

Portugália is lángolt
Portugália is lángolt
Kép: MTI Fotó

Portugáliában, Castelo Branco környékén pusztított tűz, 130 kilométerre Fátimától, itt száz falusi lakost kellett kimenekíteni otthonából.

Júliusban Görögországban égtek az erdők

A rendkívüli hőség és az erős szél által gerjesztett tüzek öt ember életét oltották ki az országban, otthonokat, farmokat és gyárakat pusztítottak el, és erdős területeket perzseltek fel. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök kijelentette: Görögországnak meg kell reformálnia tűzoltási és tűzmegelőzési politikáját, és többet kell tennie a klímaváltozásnak az ország gazdaságára és társadalmára gyakorolt drámai hatásainak enyhítése érdekében.

Rodoszon is menekültek a tűz elől
Rodoszon is menekültek a tűz elől
Kép: Reuters

Görögország számos erdőtűzzel küzdött az idén, a lángok elleni küzdelmet tovább nehezítette a 40 Celsius-fokot meghaladó hőhullám és az erős szél. A tűzvész öt ember életét követelte országosan. Rodosz szigetéről 32 ezer ember menekült el otthonából illetve tengerparti szállodákból.

Az idén nyáron megküzdöttek a lángokkal :

  • Tunéziában is, az országban az erdőtüzekben egyetlen emberi élet sem veszett oda, de több száz családot ideiglenesen kiköltöztettek otthonából. Az erdőtűz - amelyet az Észak-Afrikán átsöprő hőhullámok okoztak - Algériából terjedt át a szomszédos Tunéziába. Algériában 34 ember, köztük tíz katona életét követelte.
  • a dél-törökországi Antalya tartomány egyik népszerű üdülővárosánál, Kemernél is, hol a helyi hatóságok minden szükséges intézkedést megtettek annak érdekében, hogy a tűz ne terjedjen át lakott területekre, hat ember füstmérgezés miatt kórházba került.
  • Szicíliában is, ahol vízhiány is nehezítette az emberek életét. Extrém hőhullám közepette erdőtüzek kerítették be az olasz Palermo városát. A 47 fokban a repteret, és néhány útszakaszt ideiglenesen lezártak a helyi hatóságok. Több mint százhúsz családot kellett evakuálni a környékbeli régiókból, miután füstfelhők járták be a város utcáit. Szicília fővárosa tűzoltóautók és mentőautók szirénáitól volt hangos.