Még egy hónapja sincs, hogy megalakult a finn kormány Petteri Orpo vezetésével, de máris a szakadék szélére sodródott az együttműködés – írja az Euractiv.

A finn kabinet június 20-án állt fel, a Nemzeti Koalíció a Finnek Pártjával, valamint két junior párttal: a Finn Svéd Néppárttal (SFP) és a kereszténydemokratákkal.

Nem most alakult ki az első konfliktus a pártok között, már a kormányalakítási tárgyalások sem alakultak zökkenőmentesen. A migrációs kérdések kis híján már a nulladik napon lábon lőtték a szövetséget. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy zátonyra fussanak az egyeztetések a nézeteltérések miatt. Végül azonban kompromisszum született az ügyben.

„Felismerhetetlen fekete zsákok”

Az újabb vitát azt robbantotta ki, hogy Petteri Orpo miniszterelnök bejelentette, kormánya elhatárolódik a rasszizmustól. Ez alapesetben persze nem lenne komoly konfliktusforrás, sokan rámutattak azonban arra, hogy a szélsőjobboldali kormánypárt vezetője, Rikka Purra nem feltétlen ért egyet a miniszterelnökkel. A jelenleg pénzügyminiszteri pozíciót betöltő politikus 2019-ben például „felismerhetetlen fekete zsákoknak” nevezte a szomáliai nőket.

A pénzügyminiszter azzal védekezett, hogy korábbi rasszista megnyilvánulásai reménytelenségből és frusztrációból fakadtak. Arra kért azonban mindenkit, hogy ne a múltbeli kijelentései és posztjai alapján ítéljék meg, hanem a megválasztott parlamenti tagként, pártvezetőként és miniszterként meghozott döntései és intézkedései alapján.

Bizonyos kormánytagok szerint azonban szavai üresek, valójában bocsánatot sem kért Rikka Purra korábbi rasszista kijelentései miatt.

A kormánynak hűnek kell lenni a saját vállalásaihoz

– mondta a kereszténydemokrata Peter Östman.

Ugyanakkor a miniszterelnököt adó, választásokat megnyerő Nemzeti Koalíción belül sincs egységes álláspont azt illetően, miként kellene kezelni ezt a kérdést.

A Finn Svéd Néppárt válságülést tartott múlt hét végén. Az ezt követően közzétett közleményben hangsúlyozták, rendkívül aggódnak „a kormány cselekvőképessége miatt”, de

időt adnak Petteri Orpónak, hogy „felmérje a helyzetet és elbeszélgessen a kormánypártok elnökeivel”.

A szakértők egyetértenek, hogy a következő hetek kritikusak a kormány fennmaradása szempontjából. Amennyiben kihúzzák együtt szeptemberig, amikor a parlamenti képviselők visszatérnek a nyári szünetről, jelentős ellenzéki össztűzre kell felkészülniük.