Greta Thunberg környezetvédelmi aktivista és több tucatnyi társa hétfőn eltorlaszolták a norvég energiaügyi minisztérium bejáratait, tiltakozva a hagyományosan az őslakos szamojéd rénszarvaspásztorok által használt földeken épülő szélerőművek ellen.

A norvég legfelsőbb bíróság még 2021-ben úgy döntött, hogy Közép-Norvégiában két szélerőmű sérti a nemzetközi egyezményekben foglalt szamojéd jogokat, ám a turbinák több mint 16 hónappal később is üzemben maradtak, ami heves tiltakozást váltott ki a környezetvédő aktivistákban.

Azért vagyok itt, hogy támogassam az emberi jogokért és az őslakosok jogaiért folytatott küzdelmet

– mondta Greta Thunberg a Reutersnek, miközben tüntetők csoportjával együtt a minisztérium főbejárata előtt ült.

Követelik a turbinák lebontását

„A norvég állam sérti az emberi jogokat, és ez teljesen elfogadhatatlan. Szolidárisnak kell lennünk ebben a küzdelemben” – tette hozzá Thunberg.

A skandináv ország rénszarvaspásztorai szerint a hatalmas szélerőművek látványa és hangja megijeszti állataikat, és megzavarja ősi hagyományokat, ezért követelik a turbinák lebontását.

A kormány szerint a szélerőművek végső sorsa a legfelsőbb bírósági döntés ellenére is bonyolult jogi és politikai dilemma, és reméli, hogy találnak egy kompromisszumos megoldást.