A World Weather Attribution (WWA) nevű nemzetközi tudományos kezdeményezés klímaszakértőinek tanulmányából kiderül, hogy a felmelegedés miatt szenvedünk ilyen gyakran természeti katasztrófáktól.

Az elmúlt hónapban több kontinens is hőhullámoktól szenvedett, sok helyütt erdőtüzek és vízhiány is súlyosbította a helyzetet.

Sokkal ritkábban történne katasztrófa, ha az ember nem szólna közbe

A tanulmány szerint az ember okozta klímaváltozás és globális felmelegedés nélkül az extrém események rendkívül ritkák lennének.

Az Európában és Észak-Amerikában mért hőmérsékletek gyakorlatilag lehetetlenek lennének az éghajlatváltozás hatásai nélkül

– magyarázta a tanulmány eredményeit Izzidine Pinto, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet kutatója a WWA sajtótájékoztatóján.

Kínában ötvenszer akkora volt az esélye a júliusi hőhullámoknak, mint korábban.

Égető probléma: a mi régiónk forrósodik a leggyorsabban

A 2022-es volt Európa leforróbb nyara, a tavalyi éves átlaghőmérséklet pedig a valaha mért legmagasabb értékek között van. Bővebben >>>

Európában forrósodik a leginkább a levegő

A WWA kutatásában rámutattak, hogy az egyre növekvő üvegházhatás miatt

  • az európai hőhullámok 2,5 fokkal melegebbek voltak, mint lettek volna a klímaváltozás nélkül.
  • Észak-Amerikában kettő,
  • Kínában egy fokkal volt így magasabb a hőhullámok okozta hőmérséklet.

A szélsőséges intenzitású hőhullámok öt-, de akár kétévente is visszatérhetnek, amennyiben nem csökken a károsanyag-kibocsátás a bolygón, és a globális átlaghőmérséklet két fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet. A jelenlegi állás szerint több mint 1,1 fokkal nőtt a hőmérséklet.

Friederike Otto, a londoni Grantham Institute for Climate Change kutatója kijelentette, „ameddig nem fogjuk vissza a károsanyag-kibocsátást, egyre több és több ilyen szélsőséges időjárási jelenséget láthatunk majd”.