A japán belügyminisztérium által szerdán közzétett adatok szerint idén január 1-jén Japán teljes lakossága 125,4 millió volt, beleértve a japán és a külföldi lakosokat is. A külföldiek száma közel 289 500 fővel emelkedett az előző évhez képest, ami jelentős, több mint tíz százalékos növekedés.

Zsugorodó lakosság

A minisztérium szerint a japán állampolgárok száma tavaly 800 523-mal lett kevesebb, az ország minden prefektúráján most először csökkent a létszámuk. A külföldi lakosok számának növekedése miatt azonban a fővárosban, Tokióban nemzetiségtől függetlenül az össznépesség enyhén növekedett – mondta a japán belügyminisztérium szóvivője a CNN-nek.

A tavalyi halálozások száma szintén rekordot döntött: 1,56 milliót regisztráltak, miközben 771 801-n születtek a távol-keleti országban.

A halálozások száma több mint egy évtizede meghaladja a születések számát Japánban, ami egyre nagyobb problémát jelent a világ harmadik legnagyobb gazdaságának vezetői számára. Miközben egyre több idős ember él az országban, addig a nyugdíjakat és az egészségügyet finanszírozó munkaerő zsugorodik.

Japán népessége az 1980-as évek gazdasági fellendülése óta folyamatosan csökken, 1,3-es termékenységi rátával, ami messze elmarad a bevándorlás hiányában a stabil népesség fenntartásához szükséges 2,1-es aránytól.

Az ország a világon az egyik legmagasabb várható élettartammal rendelkezik. A kormány adatai szerint 2020-ban Japánban minden 1500-dik ember 100 éves vagy annál idősebb volt.

A közelben Kínában, Dél-Koreában, Szingapúrban és Tajvanon is hasonló demográfiai válságok zajlanak, és a növekvő megélhetési költségek és a társadalmi elégedetlenség miatt igyekeznek több gyermekvállalásra ösztönözni a fiatalokat.

Az ország a világon az egyik legmagasabb várható élettartammal rendelkezik. A kormány adatai szerint 2020-ban Japánban minden 1500-dik ember 100 éves vagy annál idősebb volt.

2018-ban a japán törvényhozók jóváhagyták az Abe Shinzo volt miniszterelnök által javasolt politikamódosítást, amely új vízumkategóriákat hozott létre annak érdekében, hogy a becslések szerint 340 ezer külföldi munkavállaló vállaljon magasan képzett munkát.

2021-ben pedig a japán kormány azt mondta, hogy fontolóra veszi: bizonyos szakképzett munkakörökben a külföldiek határozatlan ideig maradhassanak az országban.

Sötét felhők gyűlnek Magyarország felett: ezt a prognózist tán még nem ismeri

Magyarország lakossága 50 éven belül a jelenlegi 9,6 millióról 7,5 millióra csökkenhet. Napjainkban a föld népessége már meghaladja a 8 milliárd főt, írja a KSH tanulmánya. Európára még pár jó év vár, de 2050-re 40 millióval csökken a kontinensen élők száma. Bővebben --->