Japán a minap több mint 1 millió tonna szennyezett vizet kezdett a Csendes-óceánba önteni a fukusimai atomerőműből. Emiatt Kína általános tilalmat rendelt el a tengeri halak és a tenger gyümölcseinek behozatalára vonatkozóan.

A hűtővíz kibocsátását, melyet a japán kormány hagyott jóvá, már megkezdték, és nem találtak semmilyen azzal kapcsolatos rendellenességet annak megkezdésekor.

A várhatóan 30-40 évig tartó kibocsátás a szomszédos országokban aggodalmat váltott ki, és felháborodást keltett a halászok körében, hogy ez tönkreteszi őket, mivel a fogyasztók elkerülik a Fukusimában és környékén fogott tengeri herkentyűket. Kína önzőnek és felelőtlennek nevezte a japánok lépését – írja a The Guardian.

pekingi külügyminisztérium közleményében azt írja, az óceán az egész emberiség közös tulajdona, és a fukusimai nukleáris szennyvíz óceánba való erőszakos bevezetése „rendkívül önző és felelőtlen cselekedet, amely figyelmen kívül hagyja a nemzetközi közérdeket.″

Csütörtökön a dél-koreai rendőrség letartóztatott legalább 14 embert, akik a szabadon bocsátás elleni tiltakozás során behatoltak a szöuli japán nagykövetség épületébe - közölte egy szervező és a Reuters szemtanúja.

A vizet kibocsátó Tepco szerint először szerény mennyiségben és fokozott ellenőrzéssel engedik ki a szennyvizet, az első 7800 köbméteres kibocsátás várhatóan 17 napig tart.

A víz azután lett szennyezett, hogy három atomreaktor hűtésére használták, amelyek azonban leolvadtak, miután 2011 márciusában a Fukusima Daiichi atomerőművet szökőár sújtotta.

A kritikusok szerint az adatok hiánya miatt nem lehet biztosan kijelenteni, hogy a kibocsátás nem jelent veszélyt az emberi egészségre vagy a tengeri környezetre.

 

Mától 30 éven át ömlik az atomerőmű vize az óceánba

A tervek szerint megkezdte Japán csütörtökön a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizének a Csendes-óceánba engedését a helyi halászok és szomszédos országok tiltakozása ellenére. Bővebben>>>