Az amerikai képviselőház határozatban ítélte el Kínát csütörtökön, az amerikai szuverenitás megsértésével és a nemzetközi közösség félrevezetésével vádolva az ázsiai nagyhatalmat az Egyesült Államokban lelőtt kínai hírszerző léggömb körül kialakult vitában.

Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint egyértelmű: felderítő léggömböt a másik ország légterébe küldeni nem megengedett, ezért is ítélhette ezt ezért az USA Kínát – nyilatkozta a szakértő az InfoRádiónak.

Kaiser Ferenc a kérdésre válaszolva, hogy a műholdak korában mi értelme van egy hírszerző léggömbnek, elmondta:

csak nagyon kevés az úgynevezett geostacionárius műhold, amely a bolygónak mindig egyetlen pontja fölött áll, vagyis forgási és keringési ideje megegyezik a Földével. A legtöbb műhold csak kevés ideig tartózkodik egy térség fölött.

A mostanihoz hasonló ballonokat a jetstream hajtja, a nyugatias szelek övezetében haladnak megbízhatóan, relatíve lassan, nagyjából 150 kilométer/órás sebességgel. Mindezek révén a rajtuk lévő, főleg elektronikai lehallgató eszközöket, amelyekkel például az amerikai rádió-lokátorok frekvenciáit is be lehet mérni, hosszabb ideig lehet használni.

A szakértő arról is beszélt, hogy a léggömb bár elavult technológia, ha a legkorszerűbb hírszerző berendezésekkel van felszerelve, "nagyon hasznos dolog", és Kína "erőt is tud felmutatni" azzal, hogy behatol az amerikai légtérbe.

Igaz, az amerikaiak ezek után vélhetően jóval hamarabb fel fogják fedezni a hasonló eszközöket.