Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első esetről már beszámoltunk, a mostani újabb akció újabb fordulatot jelent a Washington és Peking közötti feszültséget okozó ügyben, amely miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken elhalasztotta kínai látogatását – írja az MTI.

Egy nappal korábban az Egyesült Államok bejelentette, hogy légterében kínai léggömb jelent meg. A Pentagon szerint most egy másik ilyen légi eszközt figyeltek meg, de már Latin-Amerika felett. Sem a helyét, sem a repülési irányát nem határozták meg.

Korábban a kínai hatóságok az első léggömbbel kapcsolatban sajnálkozásukat fejezték ki a szerintük akaratlan behatolás miatt, Washington azonban elfogadhatatlannak tartotta a történteket.

A Pentagon azt közölte, hogy nincs kétsége a léggömb kínai eredete és kémkedési célú felhasználásával kapcsolatban.

A tájékoztatás szerint (az első léggömb) várhatóan még néhány napig az amerikai terület felett marad. Pat Ryder szóvivő szerint a keleti irányban haladó léggömb péntek délután az Egyesült Államok középső része felett, mintegy 18 ezer méteres magasságban tartózkodott. Az eszköz a kereskedelmi légi forgalom felett repült, és nem jelentett katonai vagy fizikai fenyegetést a földön tartózkodó emberekre.

A szóvivő ugyanakkor nem volt hajlandó egyértelműen megmondani, hogy az eszköz mozgását távolról irányították-e.