Az orosz TASZSZ hírügynökség a cég közleményére hivatkozva azt jelentette, támadás érte a Barátság kőolajvezeték egyik töltőpontját az Ukrajnával határos oroszországi régióban, de az incidensben senki sem sérült meg a Transznyeft szerint.

Igen, valóban, ma kora reggel a brjanszki töltőállomáson terrorcselekményt kíséreltek meg elkövetni a Druzsba olajvezetékrendszer ellen

— mondta a Transneft szóvivője, akit a vg.hu idézett.

Az orosz rendvédelmi szervekkel kapcsolatban álló Baza nevű Telegram csatorna szerint a kőolajvezeték egyik töltőállomásán három üres olajtárolót ért támadás, az esetet követően azonban nem észleltek szivárgást a vezetéken.

Mol árfolyama nem reagált a hírre, a magyar cég - amely ezen a vezetéken keresztül jut az olajhoz - részvényeivel 0,2 százalékos mínuszban kereskedtek nem sokkal dél után.

Az ukrajnai háború kirobbanása óta már többször érte támadás a vezetéket. Tavaly júniusban az oroszországi Brjanszk megyében megpróbálták felrobbantani, akkor az egyik transzformátorállomás is megrongálódott. Tavaly áprilisban egy olajtároló gyulladt ki Brjanszkban.

Ukrajna tovább srófolja a Barátság kőolajvezeték tranzitdíját

Ezúttal 18,3 százalékkal emeli Ukrajna a területén áthaladó Barátság kőolajvezetéken szállított nyersanyag tranzitdíját. Bővebben>>>