Ana Revenco attól tart, hogy Oroszország puccsot szít az EU-párti moldovai kormány megbuktatására. „Azt látjuk, hogy moszkvai érdekcsoportok és szökevény oligarchák minden erejüket és erőforrásukat arra fordítják, hogy növeljék a Moldovai Köztársaságban a destabilizáció szintjét, és megváltoztassák a demokratikus irányvonalat Chisinauban” – jelentette ki a belügyminiszter Brüsszelben, Ylva Johansson belügyi biztossal közös sajtótájékoztatón a Politico beszámolója szerint.

Arra a kérdésre, hogy Moldova lehet-e a következő Ukrajna, Ana Revenco azt mondta, hogy Oroszország következő céljai „a demokrácia és a béke Európában”, ezért felszólította az Európai Uniót, hogy továbbra is támogassa a volt szovjet köztársaságot:

Moldova csak útjában áll Oroszország azon szándékának, hogy megtörje Európa stabilitását. Csak akkor tudjuk megtartani és megvédeni magunkat, ha egységesek vagyunk.

Maia Sandu: A Kreml államcsínyt tervez

Moldova, amely Ukrajnával együtt tavaly júniusban kapta meg az EU tagjelölt státuszt, a háború kezdete óta egyre nagyobb nyomásnak van kitéve Moszkva részéről. A múlt hónapban Maia Sandu moldovai elnök felfedte, hogy a Kreml államcsínyt tervez a Románia és Ukrajna közé zárt, mintegy 2,5 millió embernek otthont adó országban.

A terv szabotázsakciókat és katonailag kiképzett, civileknek álcázott embereket tartalmazott, akik erőszakos akciókat, kormányépületek elleni támadásokat és túszejtést hajtottak végre – mondta az elnök. Sandu bejelentése mindössze néhány nappal a kormány összeomlása után történt, amelyet követően az Európa-barát Dorin Receant nevezték ki miniszterelnöknek, hogy az országot uniós pályán tartsa.

Két héttel később a moldovai titkosszolgálatok kiutasítottak két külföldit, akiknek származási országát nem hozták nyilvánosságra, mert felforgató tevékenységben vettek részt. „Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki tavaly februárban totális inváziót indított Ukrajna ellen, nem fog megállni” –figyelmeztetett Ylva Johansson belügyi biztos pénteki sajtótájékoztatóján:

Nem szabad naivnak lennünk: Putyin az Európai Uniót és Moldovát is szeretné elpusztítani, destabilizálni, megosztani

- mondta Johansson, aki szerint  ezért is fontos az együttműködésük a biztonság területén.