Bejelentette kormánya lemondását Natalia Gavrilita moldovai miniszterelnök, miután 18, igencsak megterhelő hónapot töltött az ország irányításával – írja a Reuters.

Az Európa-párti politikus kormányzása alatt, tavaly júniusban – Ukrajnával egyszerre – kapta meg az egykor szovjet kötelékbe tartozó állam az uniós jelöltséget. Ez a siker azonban végső soron eltörpült a gazdasági nehézségek, köztük a rettentő magas infláció és az ukrajnai orosz inváziót követő bevándorlási hullám mellett.

Az emelkedő árak tüntetéseket eredményeztek. Ráadásul komoly energiaválsággal is küzd az ország, miután Moszkva jelentősen csökkentette a gázszállítást Moldovába.

Hiszek a moldovai emberekben, hiszek Moldovában. Hiszem, hogy képesek leszünk átvészelni ezt a nehézségekkel és kihívásokkal terhelt időszakot

– mondta Natalia Gavrilita leköszönő beszédében.

A politikus 2021 augusztusában lépett hivatalba, miután pártja, a Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) többséget szerzett a parlamenti választásokon azzal a választási ígérettel, hogy megtisztítja az országot a korrupciótól.

Maia Sandu moldovai államfő közölte: konzultálni fog a parlamenti pártokkal, és új miniszterelnök-jelöltet fog kormányalakítással megbízni.