A moszkvai Baszmannij bíróság április 26-án kezdi meg az Alekszej Navalnij, a Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) alapítója elleni új büntetőper tárgyalását – adta hírül a Meduza. Erről Ivan Zsdanov, az FBK igazgatója számolt be a Twitteren.

Április 26-án 10 órakor a Baszmannij bíróságon Navalnij nem olvashatja el büntetőügyének anyagát. Ez azt jelenti, hogy megkezdődik az ellene indított új nagy büntetőügy tárgyalása

– írta Ivan Zsdanov.

Mint Leonyid Volkov, Alekszej Navalnij munkatársa rávilágított, ez „egy politikai ügy, amely visszamenőleg szélsőségesnek nyilvánítja az FBK 2011 óta végzett egész munkáját, és Alekszej Navalnijra akár 35 év börtönbüntetés is várhat”.

Navalnijt korlátozzák abban, hogy kommunikáljon az ügyvédeivel, és nem használhat íróeszközt, és mégis több száz kötetnyi anyaggal hajtják be a bíróságra

– jegyezte meg Volkov.

Alekszej Navalnij 2022 október végén közölte, hogy új büntetőeljárás indult ellene. Az orosz Nyomozó Bizottság a terrorizmus elősegítésével, szélsőséges tevékenységek finanszírozásával és a nácizmus rehabilitálásával vádolja az ismert ellenzéki közszereplőt.

Az ügyvédek kiszámolták, hogy figyelembe véve az említett cikkelyek szerinti feltételeket, a kumulatív büntetés itt 30 év

– jelentette ki Navalnij.

Az orosz ellenzéki politikust a vlagyimiri terület 6. számú büntetőtelepén tartják fogva. 2022 márciusában kilenc évre ítélték, amelyet a szigorú rezsim büntetőtelepén kell letöltenie. A telep büntetőcellájába rendszeresen küldik:

2022 augusztusától 2023 áprilisáig 13 alkalommal került a büntetőcellába.

Navalnij ügyvédje, Vagyim Kobzev április 18-án azt mondta, hogy a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat tisztviselői többször megütötték és azzal fenyegették az ismert orosz ellenzéki politikust, hogy újabb eljárást indítanak ellene.