Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér tartózkodási helyéről jelenleg egyetlen dolgot lehet tudni biztosan: hogy hol kellene lennie. Arról, hogy valójában hol van, temérdek – egymásnak sokszor ellentmondó – információ kering.

Ami bizonyos: Prigozsin és zsoldosai Moszkva felé kezdtek menetelni júniusban. A puccskísérlet belarusz közbenjárásra szakadt félbe, Alekszandr Lukasenka, az ország elnöke abban állapodott meg a Kremllel, hogy Belarusz befogadja a lázadókat, vezetőjükkel együtt.

Azóta szó volt már arról, hogy elővigyázatosságból Belaruszba érkezve egy ablaktalan hotelszobában helyezték el Minszkben Prigozsint, hogy elkerüljék a merényletet. Ezt követően Lukasenka már arról beszélt, hogy a Wagner-csoport vezetője ismét Oroszországba, Szenpétervárra ment.

Hogy mindebből mi igaz, nehéz megállapítani, Prigozsin ugyanis a lázadás vége óta kerülte a nyilvánosságot. Sokan még azt is megkérdőjelezték, hogy valóban elhagyta-e egyáltalán Oroszország területét a lázadás óta bármikor.

Most egy neve elhallgatását kérő Pentagon-tisztviselő is azt nyilatkozta, Prigozsin valójában Oroszországban – Moszkvában vagy Szentpéterváron – tartózkodott a lázadás óta eltelt idő nagy részében.

Nem világos, hogy járt-e Belaruszban, de valószínűleg testdublőröket alkalmaz

– tette hozzá a Business Insider szerint.

Hasonlókat pletykálnak egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnökről is. Az interneten évek óta felbukkannak olyan összeesküvés-elméletek, amelyek szerint az államfő bizonyos esetekben biztonsági okokból a hasonmásait bízza meg a nyilvános megjelenéssel, a Kreml azonban eddig rendre alaptalannak minősítette ezeket a feltételezéseket.

 

Putyin gyengébb lehet, mint azt sokan gondolták

Jevgenyir Prigozsin Wagner-vezérnek sikerült megingatnia Vlagyimir Putyin rezsimét, Putyin „botladozik” és gyengébb lehet, mint gondoltuk, amiért a száműzött Prigozsint visszaengedte Oroszországba a lázadás után.