A 86 éves férfit szerdán vették fel a milánói San Raffaele kórházba, ahol a kardiológiai osztályon kezelik.

A Corriere della Sera arról számolt be, hogy a médiamágnás, akit csak a múlt héten engedtek ki ugyanebből a kórházból, leukémiás, míg az Ansa news szerint vérrák és ehhez kapcsolódó szív- és érrendszeri problémák miatt kezelik.

A Forza Italia (Hajrá Olaszország nevű olasz párt) sajtóirodája tudatta, hogy Silvio Berlusconi csütörtök reggel telefonon beszélt a párt tisztségviselőivel, köztük Antonio Tajani külügyminiszterrel.

„Szeretettel üdvözölte őket, és a legnagyobb elkötelezettséget ajánlotta a parlamentben, a kormányban és a Forza Italiában, mert az országnak szüksége van rájuk!” – közölte a Berlusconi által alapított Forza Italia nevű jobboldali párt sajtóirodája. 

Berlusconi büszke az orosz elnökkel ápolt szoros barátságára, akitől ajándékokat és leveleket szokott kapni. Putyin még vodkát is küldött neki a volt miniszterelnök örömére.

Giorgia Meloni pártja, az Olasz Testvérek (FDI) a szeptember 25-i parlamenti választásokon aratott történelmi győzelmet. Jobboldali szövetségeseivel, Matteo Salvini Liga pártjával és a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette Hajrá Olaszországgal abszolút többsége van a törvényhozásban.

Súlyos betegségeket élt túl, sokszor a halált kockáztatta

Berlusconi, aki 1994 eleje és 2011 között három cikluson keresztül vezette az olasz kormányt, az elmúlt években többször is megbetegedett.

  • Alig több mint egy éve, 2022 januárjában, a köztársasági elnökválasztás környékén került a San Raffaele Kórházba hugyúti fertőzés miatt, amely komoly kezelést tett szükségessé.
  • Berlusconi 2020 szeptemberében pozitív lett koronavírusra, és kétoldali tüdőgyulladás lépett fel nála. 2016 júniusában − szintén a San Raffaele-ben − nyitott szívműtéten esett át, amikor is az aortabillentyűjét cserélték ki.
  • A műtét szükségességét 2016. június 9-én bejelentve Berlusconi személyi orvosa, Alberto Zangrillo kifejtette, hogy a volt miniszterelnök ez alkalommal „a halált kockáztatta: nagyon súlyos állapotban érkezett a kórházba, veszélyben volt az élete, és ennek tudatában volt”.
  • 2019-ben pedig kétórás sürgősségi műtéten esett át bélelzáródás miatt. 
  • A hasnyálmirigyrákot is legyőzte 1997-ben.