A svájci tartomány lakosai ahhoz szoktak hozzá, hogy a hegyeken tavasszal havasi gyopár, télen hó fogadja őket: a globális felmelegedés hatására azonban meglepő növény tűnt fel az országban. A Valais-ban egyre jobban terjedő fügekaktuszok nem őshonos, invazív fajként hódítják meg a svájci hegyoldalakat a The Guardian cikke szerint – figyelt fel a hírre az Agrotrend.

A fügekaktusz jelenlétéről a szomszédos alpesi régiókból is beszámoltak, beleértve a svájci Ticino és Grisons, valamint az olaszországi Aosta-völgy és Valtellina területét.

Kilenc kaktuszfaj nyer egyre nagyobb területet a 700 méternél alacsonyabban fekvő országrészben, ezzel őshonos, sőt, időnként veszélyeztetett fajok életterét elvéve.

Svájcban mintegy 3000 növényfaj él, ebből mintegy 2200 őshonos Valais-ban.

Extrém meleg volt az európai január

Rekordokat döntögető hőhullámmal indult az újév Európában, a hónap átlagos hőmérséklet 2,2 fokkal haladta meg azt, ami az 1990-2020 közti időszak átlaga volt. Kontinensünk hőmérséklete gyorsabb ütemben melegszik, mint a világ bármely másik tájáé. Globálisan is melegebb volt az év első hónapja a korábbi átlagnál, de csak 0,25 fokkal. Az Antarktiszon rekord mennyiségű hó olvadt el, a tengerek jégtakarója 31 százalékkal volt kisebb, mint átlagosan.