Minden nap kapcsolják ki- és be az okostelefonokat legalább egyszer – erre kéri a lakosokat Anthony Albanese, Ausztrália miniszterelnöke. A technológiai szakértők egyetértenek a kormányfővel – derül ki a The Guardian összefoglalójából.

Mindannyiunk felelőssége. Egyszerű dolog: kapcsoljuk ki a telefonunkat minden este öt percre. Azoknak, akik ezt nézik, tegyék ezt 24 óránként, tegyék ezt fogmosás közben, vagy bármit is csinálnak.

– mondta az ausztrál miniszterelnök.

Nem új tanácsról van szó. Az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala 2020-ban adta ki a mobileszközök biztonságára vonatkozó iránymutatásokat, amelyek között szerepel az okostelefonok heti egyszeri újraindítása a hackertámadások megelőzése érdekében.

Bár a mindennapos újraindítás egy bagatell intézkedésnek tűnhet, a szakértők szerint bizonyos esetekben segíthet.

Dr. Priyadarsi Nanda kiberbiztonsági szakértő szerint a telefon rendszeres újraindítása minimalizálhatja a kockázatot, ugyanis az erőszakkal lezárja a háttérben futó alkalmazásokat és folyamatokat, amelyek rosszindulatúan megfigyelhetik a felhasználókat vagy akár adatokat is gyűjthetnek.

Tekintettel arra, hogy milyen sokat használjuk az okostelefonokat az életünkben, tudunk olyan esetekről, amikor az emberek egy egész éven át nem kapcsolták ki a telefonjukat
– tette hozzá a lapnak adott interjúban, kiemelve, hogy akik például a telefonjuk ébresztőórájára támaszkodnak, a nap 24 órájában bekapcsolva tarthatják az eszközeiket.

Lehet, hogy nem védi meg teljesen, de az újraindítás megnehezítheti a hackerek dolgát.

Ez természetesen nem igaz olyan esetekben, amikor

  • a hackerek egy konkrét személy adatait szeretnék megszerezni,
  • vagy ha olyan kártevőt telepítettek az eszközünkre, amely képes kikapcsolt állapotban is tevékenykedni az eszközünkön.

Így korlátozza az EU a mesterséges intelligenciát

Több mint két évbe telt, mire az Európai Parlament jóváhagyta a mesterséges intelligenciát szabályozó rendeletét. Ez idő alatt azonban az MI-fejlesztők sem tétlenkedtek.