A jó állapotban megmaradt csontvázat Thaiföld északi részén találták – írja az IFLSciense. A szakértők szerint az M. phunoiensis akár 2 méter hosszú is lehetett, vagyis akkora, mint egy oroszlán vagy egy láma.

A latin Minimocursor nevet onnan kapta, hogy a relatíve kicsi mérete mellet a lábai vélhetően a gyors mozgáshoz alkalmazkodott. A latin szó „legkisebb futót” jelent. Fogazata alapján az állat kizárólag növényekkel táplálkozhatott.

A Phu Noi ásatáson legalább 10 példányt találtak a kihalt élőlényből, amiből a szakértők azt feltételezik, hogy gyakori, elterjedt példány lehetett.

kutatók Diversity-ben megjelent tanulmánya szerint a felfedezés új információkkal szolgál a késő jura és kora kréta kori biodiverzitást és biogeográfiát illetően. Hozzáteszik, a megmaradt csontok nagyrészét még preparálják, köztük egy másik koponyát is.

A tetemek rendkívül jó állapotban kerültek elő, Délkelet-Ázsiában egyetlen másik dinoszaurusz-fajt sem sikerült ilyen jó állapotban felfedezni. A szakértők a továbbiakban azon dolgoznak, hogy a jövőben jobban megértsék az egykori élőlény biológiai működését.

Csalni próbáltak a dinó csontvázzal

El kellett állnia a Christie's aukciósháznak egy Tyrannosaurus rex-csontváz árverésétől, miután egy ismert paleontológus szerint a csontváz egyes részei egy másik dinoszaurusz maradványaihoz hasonlítanak. A Shennek elnevezett, 1400 kilogramm súlyú, 4,6 méter magas és 12 méter hosszú, Montanában kiásott csontvázért mintegy 20 millió fontot (csaknem egymilliárd forint) vártak 30-án Hongkongban megrendezett árverésen. Bővebben-->