Jelen állás szerint újabb fordulóra lesz szükség a török választások első körét követően ahhoz, hogy eldőlhessen, ki lesz a továbbiakban Törökország elnöke.

Bár a hivatalos eredményeket még nem hirdették ki, az állami Anadolu hírügynökség beszámolója szerint a szavazatok közel teljes feldolgozottsága mellett az látszik, hogy egyik jelölt sem szerezte meg az első körös győzelemhez szükséges minimum 50 százalékos támogatottságot.

A hírügynökség szerint

Előzetesen, a közvélemény-kutatási adatok alapján fordított eredményre lehetett számítani. A Konda közvélemény-kutató cég például azt prognosztizálta nem sokkal a választások előtt készített felmérései alapján, hogy Recep Tayyip Erdogan támogatottsága 43,7, Kemal Kilicdaroglué pedig 49,3 százalékos lesz.

Mindezektől függetlenül azonban ahhoz kétség sem fér, hogy

rég szorongatta meg az ellenzék ennyire a két évtizede hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogant.

A legutóbbi voksoláson például, 2018-ban már az első körben bezsebelte a győzelmet, a voksok 53 százalékával. A legnépszerűbb ellenzéki akkor a szavazók 31 százalékát tudta maga mellé állítani.

A hagymakérdés

Egy szavazó, Fatma Cay például arról beszélt vasárnap a New York Timesnak, hogy korábban Recep Tayyip Erdoganra szavazott, ezúttal azonban már nem. Döntését részben azzal indokolta, hogy elszálltak az élelmiszerárak, például a hagyma is megfizethetetlen lett.

hagyma kulcseleme volt egyébként a kampányidőszaknak. Kemal Kilicdaroglu közzétett közösségi oldalán egy videót, amelyben arra figyelmeztette a lakosságot – háttérben a szerény konyhájával, kezében egy fej hagymával –, hogy a jelenlegi 30 líráról (518 forintról) hamar 100 líráig (1728 forintig) is kilőhet egy kilogramm hagyma ára, ha nem váltják le az aktuális elnököt.

 

 Recep Tayyip Erdogan erre úgy reagált, hogy a megélhetési problémákat megoldották,
az országban nincs hagymaprobléma, krumpliprobléma, de még uborkaprobléma sem.

A számok azonban nem ezt mutatják. Ahhoz képest, hogy tavaly októberben még 85,5 százalékos éves inflációt mértek, jól hangzik ugyan az idén áprilisra 43,68 százalékra visszaszorított érték, ám ez még mindig borzasztó magas.

Éves infláció Törökországban
Éves infláció Törökországban
Kép: Trading economics

 

A közgazdászok többsége egyetért abban, hogy Recep Tayyip Erdogan által képviselt unortodox monetáris és fiskális politika, és ennek keretében az, hogy nem helyeselte a kamatemelést, jelentősen meglódította a török inflációt, a külföldi befektetőket pedig elüldözte Törökországból.

Mi várható a hajrában?

Fatma Cay kihátrált ugyan az aktuális elnököt támogatók csoportjából, ám nem a hatpárti ellenzéki szövetség jelöltjét, Kemal Kilicdaroglut támogatta, hanem a harmadik jelöltet, Sinan Ogant, aki a voksok 5 százalékát szerezte meg.

Sinan Oganra a második fordulóban már nem lehet majd szavazni, és a józan paraszti ész azt diktálhatná, hogy a támogatói a másik ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mögé sorakoznak fel. Ez azonban a legkevésbé sem borítékolható. A harmadik jelölt kimaradása könnyen lehet, hogy végül Recep Tayyip Erdogannak kedvez majd, miután Sinan Ogan követői szélsőjobboldali, nacionalista elveket valló szavazók, akikhez közelebb állhatnak az aktuális államfő elvei.

Az mindenesetre biztos, hogy sűrű két hét következik most Törökországban a május 28-án esedékes második fordulóig.