Szíriában a Fehér Sisakosok polgári védelmi csoport szerint a megerősített halálos áldozatok száma 3575, ebből 2167 a lázadók által ellenőrzött északnyugati területeken. További 1408 halálesetet jegyeztek fel a kormány ellenőrzése alatt álló területeken a szíriai állami média szerint, amely az ország egészségügyi minisztériumára hivatkozott – írja a CNN.

Legalább 98 embert tartóztattak le szombaton a török biztonsági erők a múlt heti pusztító földrengés áldozatainak állítólagos fosztogatása, rablás vagy becsapása miatt – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. A médiakorlátozások miatt névtelenséget megőrizni kívánó biztonsági források szerint legalább 42 gyanúsított ellen folytattak nyomozást Törökország déli Hatay tartományában a megrongálódott épületek kifosztása miatt.

Legalább 40 gyanúsítottat letartóztattak, és a biztonsági csapatok hat fegyvert, három puskát, ékszereket, bankkártyákat, 11 ezer dollárt és 70 ezer török líra készpénzt foglaltak le. Két másik személyt is letartóztattak, miután segélymunkásoknak adták ki magukat, és állítólag hat teherautónyi élelmiszert próbáltak elrabolni a földrengés áldozatainak Hatay tartományban

– jelentette az állami hírügynökség. 

Legalább hat embert letartóztattak Isztambulban is, mert állítólag telefonon átverték a földrengés egyik áldozatát a déli Gaziantep tartományban. Az ország más részein is további tucatnyi gyanúsítottat tartóztattak le fosztogatás és rablás miatt a földrengés sújtotta területeken.