A bűntény színhelyét, a Cielo Vista bevásárlóközpontot a rendőrség lezárta. A hatóságok közleménye szerint a veszély elmúlt, de arra kérték a lakosságot, hogy egyelőre kerülje a környéket. 

A rendőrség szóvivője, Robert Gomez azt mondta újságíróknak, hogy az egyik gyanúsítottat már őrizetbe vették, de a sajtó egy másik személyről is tud már. 

Kaotikus volt. Az emberek elmenekültek. Féltek... lövések dördültek a bevásárlóközpontban. Ez pánikot keltett

 - mondta Gomez.

lövöldözés indítékára még nem derült fény.

Az Egyesült Államokban idén már többtucatnyi halálos áldozata volt a lövöldözéseknek.

A Cielo Vista bevásárlóközpont mellett található az a Walmart bolt, ahol 2019. augusztus 3-án egy fegyveres 23 embert ölt meg.

Közben életfogytig tartó börtönre ítélte a bíróság szerdán azt a férfit, aki tavaly 10 embert gyilkolt meg Buffalo városában egy élelmiszerboltnál.

A 19 éves Peyton Gendron 2022. május 14-én a New York állambeli nagyváros főként afroamerikaiak lakta negyedében egy élelmiszerüzletnél nyitott tüzet a vásárlókra, akik közül 10-en meghaltak és többen megsebesültek.

Az ítélethozatalon jelen voltak az áldozatok hozzátartozói, akiktől az elítélt tettes bocsánatot kért.

Peyton Gendron azt mondta: szörnyű dolgot tett, azért nyitott tüzet és gyilkolt meg embereket, mert afroamerikaiak voltak.

A tárgyaláson a hozzátartozók arról beszéltek, hogy a tömeggyilkosság és hozzátartozójuk elvesztése miként változtatta meg életüket. Egyikük megpróbált rárontani az elítéltre, akit a biztonsági személyzet védett meg a tettlegességtől.

Peyton Gendron tavaly novemberben bűnösnek mondta magát az ellene felhozott vádakban, azaz gyűlöletből elkövetett terrorizmus, 10 rendbeli emberölés, 3 rendbeli emberölési kísérlet és jogtalan fegyverbirtoklás vádjában.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.