Büntetőjogi vizsgálatot kezdeményez az Európai Bizottság annak megállapítására, kit milyen felelősség terhel azért, hogy egyes marhahúskészítményként árult termékek valójában lóhúst tartalmaztak − jelentette be Owen Paterson, a testület környezetvédelmi titkára. Az ügy legalább 16 európai uniós országot érint. Brüsszel álláspontja szerint a közvéleményt megtévesztő csalásról van szó, ami nem egyszerűen gazdasági bűncselekmény, hanem a köztörvényes bűntettek kategóriájába tartozó jogtalan haszonszerzésre irányuló csalás, szélhámosság. Paterson ugyanakkor megerősítette, hogy az európai hatóságok nem terveznek importtilalmat bevezetni a húsra és a hústermékekre, mert az élelmiszerszabványokkal foglalkozó ügynökség (FSA) megállapítása szerint a boltokban lévő termékek biztonságosan fogyaszthatók.

Az egyre terebélyesedő lóhúsbotránnyal kapcsolatban az az egyetlen jó hír, hogy nem történt megbetegedés. A lóhús akkor veszélyeztetheti fogyasztója egészségét, ha az állat a feldolgozás előtt gyógyszeres kezelést kapott. Spirituális okokból azonban gondot okoz, hogy egyebek mellett az angolszász országokban, így az ügyben vaskosan érintett Nagy-Britanniában tabu tiltja a lóhús fogyasztását. Franciaországban, ahol a hét végén az áruházláncok együttesen vették le a polcaikról a hamisított termékeket, bizonyos henteseknél kapható lóhús.

Stephanie Le Foll francia mezőgazdasági miniszter a hét végén azt mondta, hogy az ügyben indult vizsgálat olyan, mintha ködben botorkálnának, ugyanis a hamis árucikkek hosszú útvesztőn keresztül kerültek a boltokba. Ciprusi, holland és román kapcsolatot gyanítanak − egy biztos, valahol valamelyik szereplő szépen keresett a marha- és a lóhús közötti árkülönbségen. A termékekkel foglalkozó kereskedők egymás ellen is pereket indíthatnak. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményéből kiderült, hogy a tegnap délutánig rendelkezésükre álló információk szerint Magyarországra nem érkezett a hamisított termékekből.