Súlyos apály tapasztalható az elmúlt néhány napban Velencében, a lagúnáiról és gondoláiról híres olasz város csatornáiban kritikusan alacsonnyá a vízszint – írja a Bloomberg.

Az apály miatt nem tudnak közlekedni a gondolák és a vízitaxik sem, de nagyobb baj, hogy a vészhelyzeti ellátás terén is okoz fennakadásokat az extrém helyzet. Velencében ugyanis mentőautók helyett inkább mentőcsónakokat használnak.

Kép: Reuters

A szakértők szerint a rettentő alacsony vízállás nem a hónapok óta tartó aszály közvetlen következménye, bár kétségtelenül nem javított a helyzeten. A Centro Maree előrejelző központ azt prognosztizálja, legkorábban kedden emelkedhet valamelyest a vízszint.

Kép: Reuters

Olaszországban – ahogy számos más európai országban is – félő, hogy a tavalyi aszályos nyarat idén egy újabb hasonló követheti. Nem kizárólag Velencében okoz problémát az alacsony vízállás az országban, a Pó és a Comói-tó vízszintje is szokatlanul alacsony – hívta fel a figyelmet a Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet.

Kép: Reuters

Velence esetében eddig a legkevésbé sem az apályok okozták a legtöbb problémát, sokkal inkább a dagályok. A 2019-es például mintegy egymilliárd eurós kárt okozott összességében. A dagályproblémák kiküszöbölésére indította el a város a MOSE árvédelmi projektet, amely a tervek szerint 2023 végére érhet finisbe.