Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton a Vatikánban tárgyalt Ferenc pápával, aki még április végén közölte, hogy a Szentszék kivenné a részét az Oroszországgal vívott háború lezárását célzó békemisszióban.

Nagy megtiszteltetés

– mondta Zelenszkij a pápának, kezét a szívére téve és fejet hajtva üdvözölte a 86 éves egyházfőt a Reuters tudósítása szerint. 

Az ukrán elnök előtte találkozott Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is,

aki teljes katonai és pénzügyi segítséget ígért Ukrajnának, és megismételte, hogy támogatja EU-tagsági törekvését.

Zelenszkij, aki a háború kezdete óta először járt Rómában, 40 percig beszélt a pápával, és átadott neki egy ukrán katona által használt golyóálló mellényt, amelyre a Madonna ikonszerű portréját festették.

Ukrajna államfője utoljára 2020-ban találkozott a pápával a Vatikánban, ám a háború kezdete óta már több telefonbeszélgetést is folytattak.

 

 

 

Óriási a készültség Zelenszkij vatikáni látogatása miatt

Rendkívüli biztonsági intézkedések léptek életbe Rómában. Bővebben>>>

A tudósítás kiemeli, hogy a háború kezdetén a pápa láthatólag igyekezet egyfajta közvetítőszerepre törekedni, de később határozottan elítélte Oroszország tetteit, párhuzamba állítva azokat a szovjet korszak idején elkövetett bűnökkel.

A cikk emlékeztet arra, hogy április 30-án a magyarországi útjáról hazatérve érdekes, és elgondolkodtató megjegyzést tett a Vatikán missziójával kapcsolatban:

Jelenleg van egy küldetés folyamatban, de még nem nyilvános. Ha nyilvános lesz, felfedem

– mondta újságíróknak hazarepülése során.

Ezzel összefügghet, hogy pápa a héten találkozott Oroszország leköszönő vatikáni nagykövetével, Alekszandr Avdejevvel. Az Il Messaggero című olasz lap információi szerint, rajta keresztül a Vatikán egy levelet juttathatott el Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. 

A hírügynökség arról is ír, hogy Ferenc pápa gyakorlatilag heti rendszerességgel könyörög a békéért, és többször is kifejezte óhaját, hogy közvetítőként lépjen fel Kijev és Moszkva között. Egyelőre kevés sikerrel.