Zelenszkij, aki személyesen vesz részt a G7-ek csúcstalálkozóján Japánban, az elmúlt hónapokban azt népszerűsítette, amit kormánya „béketervként” hirdet.

A csoport vezetőihöz intézett beszédében, amelynek szövege felkerült az elnök honlapjára, azt mondta: „még egy elv, a racionalitás, amely egyesít bennünket”. Hangsúlyozta: „mindig gyakorlatilag az értékeink védelmében cselekszünk. Az ukrán béketerv pedig a racionalitás nyilvánvaló kifejeződése. Köszönöm, hogy támogatják tervünket”.

Zelenszkij a közösségi médiában közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy a tervet a G7-ek vezetőinek a hirosimai csúcstalálkozón ismertette. Telegram üzenetküldő alkalmazásán azt írta:

„Úgy dolgoztuk ki a béketervet, hogy annak minden egyes pontja mögött ENSZ-határozatok álljanak. Úgy, hogy a világon mindenki kiválaszthatja azt az utat, amelyhez hozzá tud járulni. Japántól az arab országokig, Európától Latin-Amerikáig támogatókra talál a béketervünk.”

Zelenszkij sürgette a nyugati szövetségeseket és más országokat, hogy mind gazdasági, mind katonai intézkedésekkel támogassák Kijevet, miközben Oroszország 15 hónapja tartó háborúja elhúzódik.

Az ukrán államfő vasárnap megerősíteni látszott a kelet-ukrajnai Bahmut elvesztését, amikor arról kérdezték, hogy az továbbra is Kijev ellenőrzése alatt áll-e.

Biden: Ez tragédia. Ezen a helyen nincs semmi

„Azt hiszem, nem” – mondta Joe Biden amerikai elnökkel Japánban folytatott találkozója előtt. „Mára Bahmut csak a szívünkben van. Ez tragédia. Ezen a helyen nincs semmi” – tette hozzá.

Korábban hírügynökségek szavait úgy értelmezték, a város elesett. Az ukrán elnök szóvivője azonban később a Facebook-oldalán azt írta, hogy Zelenszkij nem erősítette meg, hogy az orosz erők elfoglalták az ostromlott várost. Szergej Nyikoforov szerint Zelenszkij kijelentésével cáfolta Bahmut elfoglalását.

Volodimir Zelenszkij személyesen vett részt a G7-ek csúcstalálkozóján Japánban
Volodimir Zelenszkij személyesen vett részt a G7-ek csúcstalálkozóján Japánban
Kép: Getty Images, Stefan Rousseau

Oroszország szombaton azt állította, hogy teljesen elfoglalta a szétzúzott kelet-ukrajnai várost, ami, ha igaz, a 15 hónapja tartó háború leghosszabb és legvéresebb csatájának végét jelentené.

A nagyrészt földdel egyenlővé tett város elleni támadást a Wagner orosz zsoldoscsoport csapatai vezették, amelynek irányítója, Jevgenyij Prigozsin korábban azt mondta, hogy csapatai végül kiszorították az ukránokat a városon belüli utolsó lakott területről.

Kijev korábban tagadta Prigozsin állítását.

 

Korrupciós botrány Ukrajnában, gyémántszankciók Hirosimában

Áradások pusztítottak Olaszországban, a törökök után a görögök is választottak, a G7-országok vezetői pedig Japánban egyeztettek. Ezek voltak a hét legfontosabb külgazdasági és külpolitikai eseményei.