A támogatás legnagyobb részét, 692 millió eurót Horvátország kapja a márciusi földrengés utáni újjáépítésre és a koronavírus-járvány kezelésére, Lengyelország pedig több mint hét millió eurót kap a Podkarpackie régiót sújtó júniusi áradások utáni helyreállításra.

Magyarország, Németország, Írország, Görögország, Spanyolország és Portugália 124 millió euró előleget kap a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet kezelésére a portál beszámolója szerint.

QP | Quality Placement

Az EU most először használja a szolidaritási alapot a koronavírus okozta helyzet finanszírozására. Az alap felhasználásának szabályait idén módosították azért, hogy egészségügyi vészhelyzet esetén is segíthessen az EU.

Összesen 19 ország (Ausztria, Belgium, Horvátország, Csehország, Észtország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia és Spanyolország) és három tagjelölt ország (Albánia, Montenegró és Szerbia) kért segítséget a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére.

Az egyes országoknak kifizetendő összegek részletes lebontása a Parlament jelentéstervezetében és a bizottsági javaslatban található. Magyarország a beérkezett kérelmei teljes elbírálásáig 26,6 millió euró előleget kap, ami nagyjából 9,6 milliárd forintnak felel meg.