A szakember szerint ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy ez a 18 fok az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent.

Ezt a jelenleg is hatályban lévő, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló törvény mondja ki - idézi a lap Boros Péternét.

(4) Zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszakoktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 m magasságban, ülő munkánál 0,5 m magasságban a 2. számú melléklet szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani", ami hideg évszakban biztosítandó 20–22 °C léghőmérsékletet jelent.

- írja a jogszabály.

A szabályok értelmében a kormány által favorizált 18 fokos hőmérséklet egyébként könnyű fizikai munka esetén lenne szabályszerű, és ott is a minimum lenne (18–20 fok az előírás). Közepesen nehéz fizikai munka esetén 14–18, míg nehéz fizikai munka esetén 12–14 Celsius-fokos munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára.

Boros Péterné azt is elmondta, hogy szerinte a kormánynak egy ilyen, nagy létszámú dolgozót érintő döntés előtt minimum értesítenie kellett volna magukat a dolgozókat. Ha lett volna lehetősége véleményezni ezt az intézkedést, „akkor az biztos, hogy ülőmunkánál nem 18 fok lesz, hanem minimum 19, mint  Németországban”.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány arra kötelezi az állami intézményeket – a kórházak és a szociális intézmények kivételével –, hogy 25 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználást. A miniszter arról is beszélt, hogy az otthoni munkát nem támogatják, de azt igen, hogy az állami intézményekben, így például a Miniszterelnökségen is 18 fok legyen a fűtési maximum.