Nehéz és egyúttal sikeres esztendő volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára 2021 - írja a jegybank most publikált éves jelentésében Matolcsy György, az MNB elnöke. A nehézséget a koronavírus-járvány okozta, de az MNB sikeresnek tartja, hogy a monetáris politika időben végrehajtott fordulatával eredményesen kezelte az infláció tartós emelkedésével összefüggő kihívásokat. A jegybank intézkedései és programjai nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az újrainduló magyar gazdaság teljesítménye már a második negyedévben elérje a válság előtti szintet, ennek köszönhetően pedig a hazai gazdasági fejlettség még a válság időszakában is közeledni tudott az Európai Unió átlagához.

A kormányzattal összehangolt jegybanki lépések megalapozták Magyarország gyors helyreállítását. 2021-ben pedig – az előző év eredményeire építve – éves alapon 7,1 százalékos gazdasági növekedést sikerült elérni. Magyarország 2021-ben Európa leggyorsabb helyreállást mutató gazdaságai közé tartozott, amiben nagy szerepe volt az MNB válságkezelő programjainak is. 

A példátlan mértékű támogatásnak köszönhetően a Magyar Nemzeti Bank mérlege a 2019-es bruttó hazai termékhez mért 26 százalékról 43 százalékra növekedett. A 2013 óta állandó éves nyereség után az MNB 2021. évi eredménye 57,1 milliárd forint veszteségbe fordult. Felhívja az MNB a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a válságkezelés elősegítése érdekében 2021-ben az eredménytartalékából 250 milliárd forint osztalékot fizetett be a központi költségvetésbe és a jegybanki programok jelentősen növelték az államháztartás adóbevételeit is.