"A februárban kitört orosz-ukrán konfliktus katalizálta azokat a pénzügyi-gazdasági folyamatokat, amelyek már 2021-ben is érezhetőek voltak a tőkepiacokon. Az inflációs nyomás, a nyersanyagárak emelkedése, az energiakrízis és az ellátási láncok túlterheltsége egyaránt folyamatosan hatást gyakoroltak mind a nemzetközi, mind a hazai befektetői hangulatra" - írták a közleményben.

A BÉT jelezte:

a bizonytalan gazdasági helyzet nem vetette vissza a lakosság tőzsdei kereskedési kedvét, folytatódott a hazai lakossági megtakarítások becsatornázása a tőkepiacra. A lakosság a tőzsdei részvények közel 17 százalékát birtokolja, 1358 milliárd forint értékben

- tették hozzá.

BUX index a legmagasabb értékét az év elején, januárban érte el 54 405,8 ponton, míg a legalacsonyabb értéken, 37 035,8 ponton szeptemberben állt a mutató.

Decemberben a részvénypiac forgalma 166 milliárd forintot tett ki, ennek megfelelően a napi átlagforgalom 7,9 milliárd forint volt.

A részvények közül továbbra is

 

 

vezeti az éves forgalmi listát.

Decemberben is ugyanezek a részvények álltak a forgalmi lista élén: a bankpapírral 87,3 milliárd forint értékben, a gyógyszeripari részvényekkel 44,1 milliárd forint értékben kereskedtek az év utolsó hónapjában, az olajipari vállalat papírjainak forgalma 27,4 milliárd forint, a telekommunikációs vállalaté pedig 2,4 milliárd forint volt.

1922 milliárdos éves bevétel kellett a győzelemhez

A kibocsátók köre a standard kategóriában az eSense és a DM-KER cégekkel bővült 2022-ben, a prémium kategóriában a Vienna Insurance Group részvényei jelentek meg. A BÉT középvállalati piaca, az Xtend 12 új kibocsátó megjelenésével 18 szereplősre bővült 2022 végére.

A befektetési szolgálatók éves versenyét ezúttal is a WOOD & Company nyerte, 1922 milliárd forintos éves forgalommal, második helyen a Concorde végzett, amelyet az Erste Bank követ a lista élén. Decemberben az első három helyet sorrendben a WOOD & Company, az Erste Bank és a Concorde szerezte meg.

Az árupiacon tavaly folytatódott a 2021-ben megkezdődött fellendülés, az éves összforgalom az előző évi adatokat is túlszárnyalva 13,8 milliárd forintot tett ki - tájékoztatott a BÉT a közleményében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!