A nemrég elfogadott, 2015-2025-re szóló új Országos Fogyatékosságügyi Program megvalósítását a kormány által kidolgozott, több évre szóló intézkedési terveknek kell biztosítaniuk. Az első tervben - amelynek július elejéig el kell készülnie - már szerepelnie kell egy sor olyan intézkedésnek, amelyek javítják a fogyatékos emberek életkörülményeit, és amelyekre a jövő évi költségvetésben forrást kell biztosítani. Ezeket az OFT-nek - mint a fogyatékos emberek legmagasabb szintű érdekképviseleti és egyeztetési testületének - a törvény szerint is meg kell vitatnia, ezért most, a költségvetés összeállításakor különösen indokolt, hogy a Czibere Károly államtitkár összehívja a tanácsot.

Hegedüs Lajos MEOSZ-elnök levelében néhány égető kérdést is felsorol: meg kell szüntetni a fogyatékos emberek önálló életvitelét segítő támogató szolgálatok, az átmeneti otthonok, a számukra ápolást-gondozást nyújtó lakóotthonok és a nappali szociális ellátásukat biztosító intézmények drámai alulfinanszírozottságát, valamint meg kell emelni az akkreditált- és szociális intézményi foglalkoztatók támogatását, mert a jelenlegi bértámogatás a 2011-es minimálbérhez lett igazítva, és azóta sem nőtt.

A MEOSZ elnöke arra is figyelmeztet: a kormánynak érdemben foglalkoznia kell a fent nevezett problémákkal és folyamatosan egyeztetnie kell a fogyatékos embereket szervezeteivel, elkerülendő, hogy a Civil Érdekvédelmi Hálózat (CÉHálózat) által nemrég szervezett tüntetéshez hasonló utcai demonstrációkon kelljen követelni e nagy létszámú, jelentős hátrányokkal küzdő társadalmi csoport helyzetének javítását.

A MEOSZ közleménye szerint az államtitkár május 5-re összehívta a tanácsot, amely - több más napirendi pont mellett - a 2016-os költségvetési terveket is tárgyalni fogja.