A JP Morgan az előző nap ismertetett - a 3,1 százalékos citybeli konszenzust jelentősen meghaladó, éves szinten 3,8 százalékos - májusi magyarországi inflációról azt írta, hogy a fő meglepetést okozó élelmiszerár-megugrás mellett a korábbi forintgyengülésnek a tartós fogyasztási cikkek árában megjelenő átszűrődő hatása is egyértelmű volt az adatsorból. A cég londoni elemzői a múlt havi adat után most már azzal számolnak, hogy a júliustól érvénybe lépő áfaemeléssel együtt az éves összevetésű idei év végi infláció meghaladhatja a 7,5 százalékot.

A májusi infláció rövid távon még akkor is óvatos pénzügypolitikai alapállásra int, ha az MNB Monetáris Tanácsa túlteszi magát az áfaemelés technikai inflációemelő hatásán, és továbbra is arra számít, hogy a kereslet visszaesése kordában tartja az alapszintű inflációt, áll a JP Morgan elemzésében.

A ház azonban ezzel együtt is fenntartja azt az előrejelzését, hogy az idei harmadik negyedévben fél százalékpontos kamatcsökkentés várható a magyar jegybank részéről, tekintettel arra, hogy a forint várhatóan tovább erősödik a magyar gazdaság külső finanszírozási igényének gyors csökkenése nyomán. A JP Morgan londoni elemzői 2009 egészére összesen 1,00 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak.

A Kelet-Közép-Európára szakosodott, londoni és prágai székhellyel működő Wood & Co. befektetési társaság pénteki elemzése szerint a májusi inflációs adat "egyértelműen negatív hír" a Monetáris Tanács számára, és további, felfelé ható kockázatokat jelent a következő negyedévek inflációs kilátására. A cég azzal számol, hogy az ütemes élelmiszer- és olajár-emelkedés, valamint az áfa-emelés kombinációja 7-8 százalékig hajtja fel a második félévben az éves szintű inflációt, amely jövő tavaszig ezen a szinten marad.

A Wood & Co. előrejelzése szerint azonban onnantól valószínűleg "nagyon gyors ütemű" inflációcsökkenés kezdődik, és a tizenkét havi drágulási ütem 2010 második felében már a 3 százalékos célszint alatt lesz.

A ház elemzői szerint nem szükségszerű, hogy a mostani inflációs kiugrás megakadályozza a "nagyon fokozatos" pénzügypolitikai enyhítést rövid távon, tekintettel a keresleti oldalról eredő árnyomás elenyészésére. A cég fenntartja azt a prognózisát, hogy a következő két hónapban várható egy negyed százalékpontos magyarországi kamatcsökkentés, bár a júniusi enyhítés most már kevésbé tűnik valószínűnek, a lett valuta, a lat stabilitásával kapcsolatos folytató bizonytalanság, és a forintra emiatt leselkedő potenciális járványveszély miatt.

Ez utóbbi kockázatot mindazonáltal más nagy londoni elemző és befektetési házak nem tartják jelentősnek. A Goldman Sachs szerint a közép-európai és a balti gazdaságok közötti kereskedelmi forgalom minimális, és a két térség bankrendszereit sem köti össze közös tulajdonosi kapcsolat. A GS londoni elemzői szerint így a lat esetleges leértékeléséből eredő bármiféle járványhatás legfeljebb csak közvetett módon érvényesülne Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban.

A 4cast nevű londoni gazdaságkutató cég elemzői a minap szintén annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a többi közép-kelet-európai gazdaság teljesen különbözik a balti térségtől. Lélektani alapon elképzelhető a forint, a zloty, a román lej vagy a cseh korona eladása néhány napig, esetleg pár hétig a lat leértékelése esetén, de semmilyen fundamentális kapcsolat nincs a két térség között, még a bankszektorok közti átfedés is nagyon csekély, állt a 4cast elemzésében.

A májusi magyarországi inflációs adatsor közzétételének napján nyilatkozó londoni elemzők eltérő véleményeket hangoztattak a várható pénzügypolitikai kihatásokról, de többségben volt az az előrejelzés, hogy a vártnál rosszabb adatok ellenére újrakezdődhet a kamatcsökkentés. Ezzel ellentétes várakozást a nagy citybeli házak közül a Commerzbank-Dresdner Kleinwort bankcsoport londoni befektetési részlege fogalmazott meg.