A múlt hétre tervezett 6300 hektárból 6000 hektárnyi vízfelületre juttatták ki a szakemberek a kizárólag a szúnyoglárvákat elpusztító baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt. A Mohács térségében elmaradt 300 hektárt ezen a héten fogják pótolni. Folytatják még az irtást Győr, Komárom és Mosonmagyaróvár térségében összesen ezer hektáron.

A nyárias időjárás miatt az ország több pontján megindult a csípőszúnyogok rajzása. A kémiai eljárás, vagyis a kifejlett szúnyogok számát csökkentő esti permetezést május 7-én kezdődik. A kémiai eljárás során kijuttatott irtószer emberekre, növényekre és melegvérű állatokra veszélytelen - ennek oka, hogy hektáronként csupán fél litert juttatnak ki a permetezés során, ebben a koncentrációban nem ártalmas a szer - számoltak be a honlapon.

A kémiai szúnyoggyérítés kizárólag lakott területen zajlik az esti órákban. Mivel a szer a méhekre veszélyes lehet, ezért a méhészek tájékoztatása a héten elkezdődik, hogy a jövő héten zavartalanul folyhasson a vérszívók elleni harc.

Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Sok helyen már rajzanak a szúnyogok. Főként a Balaton környékén sok a vérszívó rovar.

A fotó forrása: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.