Míg márciusban az emberek 76 százaléka vette biztosra, hogy intenzív járvánnyal kell majd szembenéznie Magyarországnak, májusban már csak a negyedük gondolta ezt - derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava megrendelésére készített. Mindössze 25 százalékuk számol azzal, hogy megfertőződik.

Az emberek 25 százalékának anyagi helyzetét némiképp, de nem drámaian rosszul érintené, ha a járvány várható második hulláma miatt újra különböző korlátozásokat vezetnének be, 20 százalékuk nagyon súlyos helyzetbe kerülne. A legkevésbé a Fidesz szavazótáborát viselné meg egy második hullám, a legjobban a Jobbikét, illetve a Momentumét.

Az emberek 49 százaléka úgy gondolja, hogy a kabinet nincs a helyzet magaslatán a válságkezelésben - ez az arány márciusban még 41 százalék volt. Mintegy 60 százalékuk úgy gondolja, hogy a kabinet a járványra hivatkozva bevezetett rendkívüli jogrendet arra használta, hogy amit nem sikerült eddig különböző ügyekben véghez vinnie, azt most megtegye. Az emberek majdnem 60 százaléka szerint kormány a politikai érdekeinek megfelelően alakítja a járvánnyal kapcsolatos statisztikákat.