Kedves Olvasó!

Egy csésze kávé mellett pár óra alatt össze lehetett állítani a gazdasági elit aktuális névsorát.

Sorba venni azt, hogy kit tekintünk milliomosnak vagy inkább milliárdosnak, kik lehetnek tagjai a magyar top 100-nak. Nem kellett hozzá egyéb, mint tíz-tizenöt éves gazdasági újságírói tapasztalat, tőzsdei ismeretek és egy számológép. Ezt tettük Korányi G. Tamással éppen tíz évvel ezelőtt, amikor egy magazin felkérésére úgy passzióból "összedobtuk" a magyar "Forbes-listát".

A számításokat nélkülöző és ábécésorrendbe tett névsor akkor heves indulatokat keltett. Nem is csoda, hiszen benne - a szerkesztő kérésének megfelelően - helyet kaptak zenészek, édiaszakemberek és művészek is - bár őket már akkor sem lehetett a leggazdagabbak között említeni. A Playboy - mert ez volt a megrendelő - és olvasói számára viszont ez is érdekes volt. A passzióból készített első "listát" 2002- ben követte az első igazi, amelyben már, ha kezdetleges kalkulációk szerint is,de a valós gazdasági elit foglalt helyet.

A botrány akkor sem maradt el: ősellenségnek számító milliárdosok fogtak össze, hogy bírói segítséggel meggátolják a kiadást, a nyomda jól őrzött raktárából pedig már a megjelenés előtt kiloptak több száz példányt - s már a hivatalos megjelenés előtt beindult az illegális terjesztés. Kilenc évvel az akkori, hangsúlyozottan liberális Magyar Hírlap kiadásában megjelent 100 leggazdagabb magyar után ideje mérleget vonni. Mit értünk el, s mi van még előttünk. Nos, dicsekvés nélkül állítható, hogy a százas lista mára beért, jól tükrözi a magyar gazdaságot s annak legfontosabb szereplőit. Bemutatja - és bemutatta - a magyar üzleti élet változásait és nyomon követte annak gyors alakulását. A vagyonok értékének meghatározása is pontosabb lett - bár sokan most is kritizálják a nevek alá beírt értéket -, igazán nagy tévedés talán nincs ebben sem. Nem utolsósorban az érintettek közreműködésének hála tiszta képet kaphatunk évről évre a magánvagyonok alakulásáról. Hogy miért fontos ez?

Ezt önnek, kedves Olvasó, nem kell különösebben magyarázni. Az itt felsoroltak ugyanis a magyar gazdaság pillérei - munkájuk, tevékenységük és persze vagyonuk alapvetően meghatározza, hogyan élünk ezen a 93 ezer négyzetkilométeren. Százas listánk etalonná vált az országhatáron kívül is. A román Capital című folyóirat - amely szintén kiad egy ilyen listát - éppen úgy a mi összeállításunkat használja, mint a legnagyobb japán televízió, az NHK, amely külön stábot küldött Budapestre ezért. Mindez dicsekvésnek hangzik - s egy kicsit az is! Mert álszerénység nélkül büszkék vagyunk arra, hogy immár kilencedik alkalommal adhatjuk az ön kezébe az összeállítást, s arra is, hogy az itt szereplők néhány kivételtől eltekintve partnernek tekintik szerkesztőségünket. Megtisztelnek bizalmukkal és "részt vesznek" a szerkesztésben! Náluk jobban csak önnek tartozunk köszönettel, kedves Olvasó! Önnek, aki 2000 óta minden évben megveszi a 100 leggazdagabb kötetét és ezzel is támogatja a tisztánlátás és értékelés egyik fórumát!


Szakonyi Péter - szerkesztő