A cégek a közelmúltat és jelent csak kevésbé, a jövőt viszont a korábbinál sokkal feketébben látják - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az Európai Unió támogatásával készített felméréséből. A fogyasztói várakozások viszont novemberben már csak keveset romlottak. Igaz ennyire pesszimista csak a Bokros-csomag idején volt a lakosság.

Az iparban tovább romlott az előző időszak termelésének és különösen a következő időszak kilátásainak megítélése. A vállalati tervek összegzése alapján jövőre a beruházási kiadások várhatóan nominálisan is csökkennek az ideihez képest.

Az építőiparban, a kereskedelemben és a szolgáltatások körében az év első kétharmadában ha lassan, és többnyire rendkívül pesszimista szinthez képest, de javultak a várakozások. Ez ősszel megváltozott. A novemberi építőipari felmérés a termelési helyzet és a rendelésállomány értékelésének kisebb, míg a foglalkoztatási szándék igen jelentős romlását, összességében a valaha mért legpesszimistább helyzetértékelést jelzi.

Novemberben a kereskedelmi bizalmi index is sok éve nem tapasztalt mértékűre csökkent. A szolgáltató szférában az októberi visszaesést novemberben valóságos zuhanás követte, így a mutató ez utóbbi hónapban elérte "történelmi" mélypontját.

Javuló inflációs várakozások

Az áremelési tervek az iparban nem változtak, a kereskedelemben mérséklődtek, az építőiparban pedig drasztikusan csökkentek. Ez utóbbi ágazatban immár az árcsökkentést tervezők vannak szignifikáns többségben. A fogyasztók inflációs várakozása tavasz óta javul, ez októberben átmenetileg megváltozott, majd novemberben folytatódott a kedvező tendencia.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése e felmérések történetében még soha és egyetlen ágazatban sem volt ilyen alacsony szinten. A fogyasztók véleménye azonban októberhez képest már alig romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke 2008-ban az első kéthavi stagnálás, majd az azt követő háromhavi visszaesést követően májustól szeptemberig lassú növekedést mutatott. Októberben a mutató értéke drámaian, majd novemberben kissé csökkent, ezzel a mutató idei legkisebb értékére esett.

Visszaesés minden fronton

Az Ecostat felmérése is azt mutatja, hogy a hazai vállalakozói szféra bizalmi mutatói novemberben visszaestek minden vállalatcsoportban és majd minden ágazatban. Hazai viszonylatban az előző hónapok alig változó bizalmi mutatói október-novemberben számottevően csökkentek.

Az Ecostat TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-indexe 2008 novemberében 60,6 százalék, az előző hónaphoz képest jelentősen, mintegy 18,4 százalékponttal csökkent. A kis- és középvállalati konjunktúra-index 62,0 százalék, augusztus óta a gazdasági kilátások romlanak, a kedvezőtlen változással a bizalmi indexek csökkennek. A konjunktúra index novemberi visszaesése elérte a 15 százalékpontot.

Az Ecostat ágazati szintű konjunktúra felmérésének novemberi eredménye a pesszimista üzleti várakozások erősödésére utal. Az ágazati szintű bizalmi mutatók tendenciája szeptember óta meredeken csökken. 2008 novemberében a nemzetgazdasági szintű bizalmi mutató értéke 33,5 százalék, az előző hónaphoz képest jelentős mértékben csökkent.