A Napi Gazdaság cikke.

Sok befektető arra számít, hogy a választásokat követően - a Fidesz győzelme esetén - gyengülésnek indul a forint, amit a párt populista fiskális politikájával indokolnak - mondta a Napinak Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő közgazdásza. Ha számításaik nem következnek be, akkor könnyen lehet, hogy éppen fordítva, erősödni tud majd a hazai valuta az euróval szemben.

Jelentős felértékelődés azonban nem valószínű: Magyarországnak jelenleg nincsen szüksége 240-250 forint körüli euróra, az MNB várhatóan azonnal beavatkozna és kamatvágással venné elejét a további erősödésnek. Összességében az új kormány gazdaságpolitikájától nagyban függhet a forint kurzusa: elkötelezett, szigorú költségvetési politika esetén erősödhet a forint, ellenkező esetben a spekulánsok számításai válhatnak valóra - tette hozzá Bebesy.

Jelenleg a piac kétharmados Fidesz-győzelmet valószínűsít, tehát ez nem hozna jelentős ingadozást a forint árfolyamában - mondta Samu János, a Concorde elemzője. Ha csak az 50 százalékos többséget tudja elérni a párt, akkor néhány forintos gyengülés várható. A fő kérdés azonban az, hogy az új kormány milyen gazdaságpolitikával áll elő.

A piac felkészült arra, hogy lehetnek elcsúszások a költségvetésben - a kérdés az, hogy mennyire távolodnak el az egyensúlytól. Ha expanzív fiskális politikába kezd az új kabinet, könnyen elképzelhető, hogy 280–290 forintra környékére gyengül a kurzus - véli a Concorde szakértője.

Az eddigi választási évek tapasztalataiból kiindulva a voksolások előtt rekordalacsonyan járt az alapkamat, majd ezt követően a jegybank megindította a monetáris szigorítást - mondta Barcza György, a K&H közgazdásza, aki most is hasonlóra számít. Jelentős kockázatok övezik a költségvetési célok teljesülését, és a megemelkedett inflációs pálya is alapot adhat a szigorításra. A szakértő arra számít, hogy a választásokat követően az euró árfolyama akár 290 forintig is elmehet.